Siem verruilde Koningslust tijdelijk voor Australië: ‘Zo’n ervaring is onbetaalbaar’

Print
Siem verruilde Koningslust tijdelijk voor Australië: ‘Zo’n ervaring is onbetaalbaar’

Siem met op de achtergrond de skyline van Sydney. Afbeelding: Siem Hubers

Koningslust -

Je koffers pakken, het vliegtuig instappen en naar de andere kant van de wereld vertrekken; steeds meer jongeren verkiezen een verre reis boven het aanschaffen van een eigen huis of auto. De ambitie om voor een lange tijd naar het buitenland te vertrekken, is iets wat ook Siem Hubers (22) bekend in de oren klinkt. Eind vorig jaar stapte hij in het vliegtuig voor een avontuur down under.

„De droom om Australië te verkennen had ik al jaren”, vertelt Siem. „Mijn neef vertrok zo’n tien jaar geleden voor eenzelfde avontuur en de verhalen waarmee hij thuis kwam lieten me niet meer los. Toen ik mijn opleiding afrondde besloot ik dat dit het perfecte moment was om zelf op avontuur te gaan.”

Realityshock

Een jaar lang spaarde Siem om uiteindelijk in november vorig jaar met een enkelticket op het vliegtuig naar Sydney te stappen. „Het moment dat ik met mijn backpack op het vliegveld van Sydney aankwam, was wel even een realityshock. Ik had totaal geen plan en er staat ineens niemand meer op je te wachten. Op dat moment denk je: waar ben ik aan begonnen?” Gelukkig maakten de twijfels al snel plaats voor een gevoel van enthousiasme. „Mijn eerste week verbleef ik in een hostel aan Bondi Beach, een van de beroemdste stranden van Australië. Het fijne aan een hostel is dat er openbare ruimtes zijn. Je wordt eigenlijk gedwongen om je tussen de mensen te begeven en dan ontstaat het contact met anderen vaak vanzelf. Daar leerde ik ook een Nederlands meisje kennen. Ze vertelde me over de roadtrip die ze wilde gaan maken. Dat leek mij wel iets en binnen no time zaten we samen met drie anderen in onze huurauto. Dan pas ontdek je hoe leuk het is om mensen te leren kennen. In een korte tijd kun je zo’n mooie vriendschappen opbouwen.”

Koffer vol ervaringen

Na maanden van vakantie vieren, mensen leren kennen en Australië ontdekken kwam het einde van het avontuur down under langzaam in zicht. „Het leven in Australië is in vergelijking met Nederland ontzettend duur. Om wat geld bij te verdienen ben ik een tijd gaan werken in Sydney, maar je moet nogal wat uren maken om jezelf te kunnen onderhouden en te sparen om je reis voort te kunnen zetten. Daarom heb ik na een tijd besloten met een koffer vol ervaringen huiswaarts te keren.” En zo zette Siem begin juni na ruim een half jaar weer voet op Nederlandse bodem. „Dat was wel even omschakelen. Al was ik natuurlijk heel blij om vrienden en familie weer te zien.”

Aanrader

Nu de twintiger ruim een maand terug is, kan één vraag niet achterwege blijven: Ga je nog terug? „Ik zou best nog een aantal jaar in Australië willen wonen en werken, maar wanneer je voor lange tijd in het buitenland woont, raak je het sociale leven hier een beetje kwijt. Daarvoor hecht ik teveel waarde aan mijn familie en vrienden. Dus mij vind je voorlopig gewoon in Nederland.” Desondanks zou Siem het iedereen aanraden om het veilige Nederlandse leven tijdelijk in te ruilen voor een avontuur in het buitenland. „Ik kan me wel voorstellen waarom veel leeftijdsgenoten besluiten om alleen op reis te gaan. Het is een manier om jezelf uit te dagen; je leert niet alleen andere mensen en culturen, maar ook jezelf kennen. Het is niet altijd makkelijk, maar als je de eerste stap durft te zetten gaat er een wereld voor je open. Zo’n ervaring is onbetaalbaar.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen