Zomerserie: Op bezoek in Oost-Maarland

‘Een typisch Limburg dorp met een rijk sociaal en kerkelijk leven’

Print
‘Een typisch Limburg dorp met een rijk sociaal en kerkelijk leven’

Anton Janssen tijdens de Bronk in Oost-Maarland. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Oost-Maarland -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp of fraaie wijk uit de regio. Deze week vertelt Anton Janssen (56) over Oost-Maarland in de gemeente Eijsden-Margraten.

Een dorp dat uit twee buurtschappen bestaat, wat is Oost-Maarland voor een dorp?

,,Oost-Maarland is een typisch Limburgs dorp met een rijk sociaal en kerkelijk leven dat door de hele gemeenschap wordt gedragen. De jaarlijkse Bronk, op de eerste zondag van juli speelt daar een belangrijke rol in. In het dorp wordt volop Bronk gevierd en dat is het bewijst hoe hecht de gemeenschap is.”

Een hechte gemeenschap typeert Oost-Maarland dus?

,,Absoluut. Lief en leed met elkaar wordt gedeeld. Bij leed is dat vaak vanzelfsprekend, maar dat ook met elkaar feest wordt gevierd laat zien dat het oprecht is. De twee jonkheden spelen daar een belangrijke rol in, evenals de schutterij en de harmonieën, hoewel die hun oorsprong in Eijsden vinden, zijn veel leden afkomstig uit Oost-Maarland.”

Voelt jong en oud zich thuis in Oost-Maarland?

,,Natuurlijk is er een bepaald verloop in het dorp vanwege studie en werk elders, maar we zien dat veel oud-inwoners terugkeren om Bronk te vieren. Toch hebben we ook een punt van zorg en dat is het behoud van basisschool Sint Jozef. Mocht de school in de toekomst sluiten dan verdwijnt de ziel uit het dorp.”

Ben je veel bezig met het wel en wee van Oost-Maarland?

,,Ik ben voorzitter van Harmonie Sainte Cécile in Eijsden en probeer de harmonie bij gebeurtenissen te betrekken om er inhoud aan mee te geven. Een vereniging moet niet slapend zijn. Zo ook niet bij de twee jonkheden, de schutterij en de drie zangkoren en de carnavalsverenigingen die het dorp rijk is.”

Wat kan Oost-Maarland aan toeristen bieden?

,,Het is een prachtig gebied waar je door verschillende natuurgebieden zoals de Eijsder Beemden richting de Maasplassen kunt wandelen. Er zijn voldoende horecagelegenheden om iets te eten en te drinken en voor dagjesmensen met kinderen is er het dagstrand.