Uitspraak rechter: camping Solar hoeft niet aan banden

Print
Uitspraak rechter: camping Solar hoeft niet aan banden

Er lijkt definitief een punt te staan achter de strijd tussen Solar en omwonenden in De Weerd. Afbeelding: foto Mitchell Giebels

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De gemeente Roermond hoeft geen maatregelen te nemen tegen nachtelijk stemgeluid op de Solarcamping. Ook mag het feest op de camping tot half twee ’s nachts door blijven gaan.

De heeft de rechtbank in Roermond bepaalt in de zaak tegen de vergunning voor de editie 2017, die door een aantal omwonenden was aangespannen. Daarmee is de winst die de buurt boekte in de rechtszaak tegen de editie 2015 niet helemaal ‘verzilverd’. De rechter bepaalde destijds onder meer dat de gemeente onvoldoende rekening hield met nachtelijk stemgeluid op de camping. Ze motiveerde onvoldoende waarom de camping niet op minimaal 50 meter (standaardnorm) van de dichtstbijzijnde woningen ligt. Ook had ze onvoldoende onderbouwd waarom het campingfeest tot 1.30 uur door mag gaan terwijl een provinciale richtlijn één uur voorschrijft.

Lees ook: Festivalgangers zijn op zoek naar de ‘totaalbeleving’

De gemeente paste de vergunning in 2017 op een aantal fronten aan, maar handhaafde de afstand tot de camping en de eindtijd. Met dien verstande dat vanaf 0.45 uur de drie podia op de camping één voor één moeten sluiten. Daarop stapte een aantal omwonenden opnieuw naar de rechter. Hun eisen: geluidsnormen voor nachtelijk geschreeuw op de camping en voor lage bastonen op het festival. Een grotere buffer tussen huizen en camping en een eindtijd van het campingfeest om één uur.

Campingbewakers

Dit keer kreeg de buurt op geen enkel punt gelijk. De rechtbank oordeelde dat af en toe geschreeuw geen onacceptabel risico op slaapverstoring vormt. Bovendien is een norm voor stemgeluid niet te handhaven. De overschrijding van een half uurtje van het campingfeest is met het oog op een ordelijk verloop acceptabel, aldus de rechtbank. Datzelfde geldt voor de bufferzone van 35 meter tot woningen. Het gaat om een kortdurend evenement en Solar zet twintig ‘campingbewakers’ in om de rust te bewaren.

Lees ook: Doeken tegen geluidsoverlast camping Solar en omwonenden

Een woordvoerder van de buurt laat weten dat het belangrijkste effect al was bereikt: het terugschroeven van het aantal decibellen bij huizen en handhaving. Bovendien is er vorig jaar dankzij overleg tussen Solar en de buurt een geluidsscherm tussen camping en woningen geplaatst. „Daarmee was de overlast een stuk minder.”

Lees ook: Solar en zijn omgeving worden steeds betere vrienden

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen