Reconstructie van overval op Benoit Wesly: de langste nacht van zijn leven

© De Limburger

Benoit Wesly, zakenman en boegbeeld van de Joodse gemeenschap in Limburg, heeft een afschuwelijke ervaring gehad. Reconstructie op basis van gesprekken met ingewijden.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

Lees ook: Woningoverval bij oudere kan ontaarden in een regelrechte horrorscène

Ergens in de nacht van zondag op maandag wordt de 73-jarige ondernemer wakker. Vier gemaskerde mannen rond zijn bed. Hij is alleen. Zijn vrouw is in New York. De mannen willen geld en slaan op hem in. Het begin van een horrornacht. Wesly wordt herhaaldelijk geslagen, gestompt, tegen zijn hoofd geschopt en gestoken met een mes of met een schroevendraaier. Op een gegeven moment wordt hij de trap afgeduwd. Beneden wordt hij op een stoel gezet en vastgebonden. Iets wordt over zijn hoofd getrokken. Een zak. Of een doek. En dan water eroverheen. Het lijkt op waterboarding, de beruchte martelmethode waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt te verdrinken. De daders willen de combinatie van een safe.

Vastgebonden

Een tijd zit hij vastgebonden in een stoel, een prop in zijn mond. Later ligt hij op de grond, de voeten en handen vastgebonden. De overvallers zullen uiteindelijk met een onbekende buit vertrekken. Maar voor Wesly is de langste nacht van zijn leven net begonnen. Hoe lang hij daar, gefixeerd door elektrokabels, ligt is onduidelijk. Hij probeert zich los te wurmen. De voeten zijn op een gegeven moment vrij. Dan een arm. Hij probeert te bellen maar alles lijkt plat te liggen. Hij strompelt naar de garage waar zijn auto staat. Dat is niet ver van de deur die de daders hebben geforceerd. Hij kruipt in de auto en rijdt naar het hoofdbureau van politie in Maastricht. In zijn ondergoed. Gewond en bloedend.

Onderzoek

Aangekomen bij het politiebureau drukt hij op de bel. Niets. Later verschijnen agenten. Dan is het op naar het ziekenhuis. Wesly wordt onder de loep genomen. CT-scan, hechtingen, wonden reinigen. Later rijdt hij zelf naar huis. Maar voor zijn deur staan mannen met camera’s. Daar heeft hij geen zin in. Hij rijdt door en belt zijn huishoudster. Die haalt hem op en brengt hem naar huis. Er is een moment dat hij met zijn bont en blauw geslagen gezicht prooi is voor de lenzen. Hij maakt duidelijk dat hij dat niet wil. Dat wordt, gelukkig, gerespecteerd.

Binnen dringt pas door wat hem is overkomen. Vrienden en politie over de vloer. Telefoontjes uit binnen- en buitenland. „Ik zie er verschrikkelijk uit”, zegt hij in een kort telefonisch contact met de krant.

Rust. Een paar dagen. Benoit Wesly is aangeslagen, maar niet gevloerd. Benoit Wesly staat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal