Met overlijden Van Pol komt einde aan vervolging

© Fotografie Kuit

Met het overlijden van Piet van Pol op de dag dat de Hoge Raad uitspraak zou doen in zijn strafzaak komt over enige tijd een einde aan de vervolging van de Roermondse projectontwikkelaar. De Hoge Raad zal dinsdag geen uitspraak meer doen.

onze verslaggever

Van Pol overleed in de nacht van maandag op dinsdag. De Hoge Raad heeft dat van zijn advocaat vernomen en heeft om een akte van overlijden gevraagd, zegt een woordvoerster van de hoogste Nederlandse rechter. Zolang dat er niet is, wil ze alleen in algemene zin kwijt dat de Hoge Raad het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaart indien een verdachte overlijdt. Dat gebeurt dan later, in een formele uitspraak.

In de praktijk betekent dit dat het OM Van Pol niet meer kan vervolgen en tevens dat de uitspraak van het gerechtshof Den Haag niet wordt uitgevoerd. Van Pol werd in 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 40.000 euro voor het omkopen van de Roermondse wethouder Jos van Rey.

Die krijgt dinsdag om 12.30 uur te horen wat het oordeel van de Hoge Raad in zijn zaak is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal