Zomerserie: Op bezoek in Grevenbicht

‘De directe nabijheid van de natuur bevalt uitstekend’

Print
‘De directe nabijheid van de natuur bevalt uitstekend’

Het Grensmaasgebied bij Grevenbicht waar straks weer Konikpaarden grazen. Afbeelding: Marianne Eussen

Grevenbicht -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp uit de regio. Deze week vertelt Henk Boterenbrood, secretaris van het Podiumkerkje in Grevenbicht over zijn dorp.

Wat is het Podiumkerkje precies?

„Het rijksmonumentale kerkje uit 1851 biedt een podium aan verschillende vormen van cultuur. Het was vroeger van de Protestantse Gemeente Grevenbicht. Geld van donaties en opbrengsten van activiteiten spenderen we aan kerkonderhoud. Er kunnen tachtig bezoekers in.”

Wat waardeert u het meeste in uw dorp?

„De directe nabijheid van de natuur, het bevalt hier uitstekend. Oorspronkelijk kom ik uit Overijssel, maar vanwege werk van mijn vader zijn we in 1969 naar Limburg verhuisd. Als je belangstelling toont voor wat er speelt in het dorp, word je heel gemakkelijk opgenomen.”

Hoe beleeft u het Grensmaasproject?

„In het begin was er veel weerstand. Het dorp wilde geen grindgaten en er was zelfs een ‘Stichting Ontgrinden Nooit’. Het plan van grind eruit en natuur erin spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Ik heb er veel vertrouwen in. Waar nu op de dijk nog prikkeldraad zit, komen straks doorgangen. Dan lopen we met laag water zo naar België. Ook komen er Konikpaarden die hier vrij kunnen rondlopen. Zelf ben ik echt een natuurmens en het liefste zou ik dit gebied zo vlakbij mijn huis voor mezelf willen houden.”

Als u familie of vrienden op bezoek heeft, hoe verkent u dan de omgeving?

„Het liefste met de fiets of lopend, je kunt hier zulke mooie routes afleggen langs en rondom de Maas.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen