Veroordeling voor corruptie Jos van Rey blijft overeind

De veroordeling van de voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey voor corruptie is onherroepelijk. De Hoge Raad heeft dinsdag de uitspraak van het gerechtshof Den Haag in zijn strafzaak bekrachtigd.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Dat is niet onverwacht omdat de advocaat-generaal de Hoge Raad in mei al had geadviseerd dat vonnis in stand te laten. Het gerechtshof veroordeelde Van Rey in 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook mocht hij twee jaar lang geen bestuurlijke functie bekleden.

Omkopen

Het hof achtte bewezen dat Van Rey zich had laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Hij werd ook veroordeeld voor schending van zijn ambtsgeheim bij de burgemeestersbenoeming van Roermond in 2012 en gerommel met stempassen en volmachten.

Van Rey vocht die uitspraak aan bij de Hoge Raad, maar zonder succes. De hoogste Nederlandse rechter volgt hiermee zijn onafhankelijk adviseur, de advocaat-generaal.

Van Rey kan nog naar het Europees Hof stappen, maar dat heeft geen opschortende werking voor de straf.

Overlijden

De Hoge Raad zou dinsdag ook uitspraak doen in de strafzaak tegen projectontwikkelaar Piet van Pol. Door zijn overlijden is dat niet gebeurd. Zodra de Hoge Raad een akte van overlijden heeft gekregen, zal deze rechter het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaren en komt er op die manier een einde aan de vervolging van Van Pol.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal