Vodafone maakt eerste 5G-verbinding in Maastricht

Print
Vodafone maakt eerste 5G-verbinding in Maastricht

Afbeelding: Twitter VodafoneZiggo

Maastricht / Itteren -

Vodafone heeft in Maastricht zijn eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk tot stand gebracht.

Hiermee is het eerste 5G-basisstation in de lucht gebracht, een belangrijke stap in de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Eerder werden al proeven gedaan met 5G-frequenties, veelal in besloten testomgevingen op laboratoriumschaal. „Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt ‘live’ in het Nederlandse operationele netwerk en maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen”, aldus Matthias Sauder, directeur mobiel netwerk bij VodafoneZiggo.

Werkende technologie

De site in Maastricht is voorloper van Eindhoven, waar na de zomer de kansen van 5G werden worden verkent. Doel van het 5G-basisstation in Maastricht is om in het bestaande netwerk, ervaring op te doen met nieuwe 5G-technologie en diensten die met 5G mogelijk worden. „We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen”, verklaart Matthias: „Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen