Zomerserie: Op bezoek in Geverik

‘Kunstzinnig bezig zijn kun je niet stoppen’

Print
‘Kunstzinnig bezig zijn kun je niet stoppen’

Kunstenaar Jo Peters in zijn beeldentuin in Geverik. Afbeelding: Marianne Eussen

Geverik -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp uit de regio. Deze week kunstenaar Jo Peters uit Geverik.

Wist u al van kinds af aan dat u kunstenaar wilde worden?

„Nee, dat ben ik pas dertig jaar. Ik ben een autodidact.”

Heeft u vanwege uw beroep bewust voor deze plek gekozen?

„Het is prachtig om hier het veld in te kunnen lopen. Vanuit onze achtertuin kan ik oversteken naar de Mariakapel. Vroeger was Geverik omringd door fruitbomen, nu door bedrijven en dat vind ik wel jammer.”

Welke kunstwerken heeft u in uw eigen huis hangen?

„Dat zijn vooral de Amsterdamse Limburgers, zoals Aad de Haas, Ger Lataster en Lei Molin.”

Hoe ervaart u het kunstenaarschap?

„In het begin was iedere dag een gevecht om te kunnen werken en exposeren. Het kost veel energie om elke dag kwaliteit te leveren. Mensen vragen wel eens hoe lang ik over een werk doe en dan zeg ik dat dit dertig jaar is. Je bent immers continu bezig en reflecteert daarover. Kunstzinnig bezig zijn kun je niet stoppen.”

Hoe is het dan om een werk daadwerkelijk te verkopen?

„Dat is vaak best moeilijk, het is toch een stuk van je eigen identiteit en ziel die je erin gelegd hebt. Daarom vind ik het ook fijn om bezoekers tijdens een expositie uit te leggen wat ik met een werk wil uitbeelden.”

Waar haalt u inspiratie uit?

„Allereerst uit mezelf, maar ook uit het spel van de mens en de relaties onderling. Ik probeer een balans uit te drukken tussen mens en natuur. Die laatste is voor mij ook een onuitputtelijke bron. Er ontstaat altijd nieuw leven. Met die natuur kan ik iets creëren. De natuur laat zich niet sturen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen