Integriteit

Vragen VVD over buitenlandse dienstreizen college Peel en Maas

Print
Vragen VVD over buitenlandse dienstreizen college Peel en Maas

VVD-raadslid Teun Heldens. Afbeelding: gemeente Peel en Maas

Panningen -

De VVD in Peel en Maas twijfelt niet aan de integriteit van het college, maar stelt wel vragen over de gebrekkige wijze waarop buitenlandse dienstreizen worden verantwoord.

Dat blijkt uit vragen van VVD-raadslid Teun Heldens. Hij wijst erop dat raad en college spelregels hebben afgesproken, maar dat burgemeester en wethouders zich er niet aan houden. Aanleiding is de reis die burgemeester Wilma Delissen en wethouder Anget Mestrom in juni hebben gemaakt naar het Italiaanse Orvieto.

Heldens wil weten of de reis gemeld is bij de gemeenteraad, wat het doel van de reis was en of een verslag is gemaakt. Als het college alsnog van plan is verslag uit te brengen, wil de VVD weten wat de kosten waren en wat de reis heeft opgeleverd voor de gemeente.

Verslag

Heldens stelt dat de VVD-fractie zich niet kan herinneren „ooit een verslag gekregen te hebben van welk collegelid dan ook” en vraagt zich af waar die te vinden zijn. Hij voegt toe dat ook VVD-wethouder Paul Sanders verzuimd heeft verslag uit te brengen van zijn dienstreis naar Malta, waar een symposium over afvalverwerking plaatsvond. Sanders bestrijdt dat en zegt dat de reis door de Europese Unie is betaald.

De VVD heeft de laatste tijd ook de nodige kritiek op representatiekosten van het college. Zo werd het budget in 2018 (93.000 euro) met een derde overschreden. VVD-fractieleider Geert Segers vond het „hoogst kwalijk” dat de gemeenteraad niet geïnformeerd was over de overschrijding.

Representatie

Het schoot de VVD vervolgens in het verkeerde keelgat toen het college de raad vroeg om structureel 20.000 euro per jaar extra aan representatie uit te geven. Raadslid Heldens, die de uitgaven voor representatie had opgevraagd, memoreerde dat grote posten, zoals een afscheidsreceptie voor wethouders, hopelijk niet elk jaar voorkomen. Daar kwam bij dat het afscheid van twee wethouders en de installatie van een wethouder wel erg duur uitviel: ruim 17.000 euro.

Burgemeester Delissen gaf te kennen dat veel representatiekosten voortvloeien uit bedankjes aan mensen in de samenleving.