Geen visumplicht voor Albanezen

© iStock

Er komt geen visumplicht voor Albanezen die naar de Europese Unie willen reizen.

Redactie

De Europese Commissie heeft zoals verwacht een verzoek hiertoe van de Nederlandse regering afgewezen, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Hoe een grootschalig Albanees drugsnetwerk langzaam voet aan de grond kreeg in Limburg

De bewindsman deed het verzoek nadat de Tweede Kamer hierom in april had gevraagd. Een meerderheid in de Kamer wilde zo Albanese criminelen tegenwerken. Blok waarschuwde toen al dat er onvoldoende steun binnen de EU is voor zo’n stap. Sinds 2010 mogen Albanezen vrij reizen in de EU.

Lees ook: De Albanese misdaad sluipt Limburg binnen

Volgens de Europese Commissie is niet aan de voorwaarden voor het Nederlandse verzoek voldaan. Er is volgens Brussel geen sprake van „substantiële toename van Albanese misdaden in Nederland, noch van een substantiële toename van het aantal geweigerde Albanezen”. Wel vindt de Commissie dat Albanië meer moet doen om de voorwaarden van de visumliberalisatie na te komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee