Echt-Susteren wil zelf radiostudio inrichten

Print
Echt-Susteren wil zelf radiostudio inrichten

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP Kippa

Echt -

In plaats van een startsubsidie voor de nieuwe lokale omroep SOL2, wil de gemeente Echt-Susteren zelf een radiostudio inrichten die door de omroep gebruikt kan worden.

De nieuwe omroep vroeg, naast de reguliere omroepsubsidie, een startsubsidie aan van 50.000 euro voor het aanschaffen van apparatuur en de inrichting van een radiostudio. De gemeente Echt-Susteren wil echter onderzoeken of men een studio in eigen beheer kan realiseren in gemeenschapshuis Edith Stein aan De Plats in Echt. De omroep zou daar dan gebruik van kunnen maken voor de uitzendingen.

De opstelling van de gemeente kan niet los worden gezien van de perikelen bij de voormalige omroep LOES. Die werd eind vorig jaar opgeheven na een roerige periode die onder andere het gevolg was van een juridische strijd over het eigendom van apparatuur. Een noodsubsidie van 60.000 euro werd door de gemeente geweigerd, waarna de stekker uit de stichting LOES werd getrokken en de zender op zwart ging.

‘Meer bezoekers’

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het ‘LOES-verleden’ niet de enige reden voor het onderzoek naar de mogelijkheden voor een radiostudio. „We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wat ons betreft een ruimte in gemeenschapshuis Edith Stein aan De Plats in Echt ideaal zou zijn voor een studio. Dat zorgt voor meer bezoekers aan het gemeenschapshuis. Daarnaast geeft het voor de gemeente enige zekerheid dat, mocht SOL2 het niet redden, een doorstart gemaakt kan worden met dezelfde apparatuur voor een andere omroep. Het subsidiebedrag gaat dan niet verloren.”

Het Commissariaat voor de Media, dat controleert of omroepen zich houden aan de Mediawet, zegt geen probleem te hebben met een dergelijke constructie. „De lokale publieke media-instelling bepaalt vorm en inhoud en is daar verantwoordelijk voor. De bekostiging en de hoogte daarvan mogen derhalve niet afhankelijk zijn van inhoudelijke keuzes van de omroep”, aldus een woordvoerder van het commissariaat. Of een constructie zoals Echt-Susteren voor ogen heeft, in andere gemeenten voorkomt, kon de zegsman niet achterhalen.

Een deel van de voormalige LOES-vrijwilligers vond onderdak bij de lokale omroep van Roerdalen, OR6. Het is de bedoeling om in zowel Roerdalen als Echt-Susteren onder de naam SOL2 als lokale omroep te gaan fungeren. De gemeenteraad van Echt-Susteren stemde vorige maand positief over de aanwijzing van SOL2 als lokale omroep.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen