Na wisselvallig weer run op lastminutevakanties vanaf luchthaven Maastricht

Print
Na wisselvallig weer run op lastminutevakanties vanaf luchthaven Maastricht

Vakantiegangers boeken massaal nog een reisje naar een zonnig oord. Afbeelding: ANP

Maastricht-Airport / Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Door het wisselvallige weer van de afgelopen dagen gaan vakantiegangers nog gauw op zoek naar een zonnige bestemming in het buitenland. Dat signaleren de vakantievliegers. ,,Zeker na die stortbuien van zaterdag nemen mensen liever het zekere voor het onzekere.”

Dat veel Nederlanders bang zijn voor het idee van een druilerige zomer op een camping of in een vakantiehuisje merken ze goed bij Corendon en TUI fly. ,,Er is echt een run op vakanties naar Turkije, Egypte en Curaçao”, meldt Audrey Denkelaar van Corendon.

De afgelopen dagen is het websitebezoek van die reisorganisatie door het dak gegaan: elke dag struinen zo’n 200.000 bezoekers de site af, allemaal op zoek naar een zomervakantie in een zonnig oord. Vooral voor de maand juli wordt volgens de organisatie stevig geboekt, het meest in trek is de all-inclusivevakantie.

Een nieuw en opvallend verschijnsel dit jaar is dat veel Nederlanders kiezen voor Maastricht als vertrekhaven. ,,We zien bijna een verdubbeling van het aantal reizigers dat daarvandaan vertrekt”, reageert Denkelaar. Wat daarbij een rol kan spelen: op Maastricht is het parkeren gratis en de wachtrijen zullen ongetwijfeld minder lang dan die op Schiphol deze zomer.

Ook concurrent TUI fly ziet de regionale luchthavens aan populariteit winnen als vertrekpunt. En ook daar zien de reizigers all-inclusivereizen zitten. ,,We zien de laatste dagen een forse stijging van het aantal lastminuteboekingen”, zegt Anke van Nieuwenhuizen van TUI fly. Niet alleen Turkije en de Antillen zijn populair, ook bestemmingen als Griekenland en Spanje doen het goed.

Het laatste moment

De woordvoerster snapt de late boekers wel. ,,Vorig jaar hadden we immers zo’n mooie zomer dat veel mensen tot het laatste moment zullen hebben gewacht met beslissen. Nu het zo wisselvallig is, zoeken mensen toch nog snel een zonbestemming in het buitenland.”

De run op zonbestemmingen is niet onlogisch, voegt woordvoerder Mirjam Dresmé van brancheorganisatie ANVR toe. Ze wijst op een recent onderzoek van adviesbureau GfK waarin bijna de helft van de Nederlandse vakantiegangers aangaf de komende maanden nog een vakantie te willen boeken en dan vooral een strandvakantie of stedentrip.

Dresmé: ,,Wanneer het zulk warm weer is zoals een paar weken geleden, dan voelen mensen niet de neiging om op zoek te gaan naar een bestemming in het buitenland. Nu met dit weer willen mensen geen risico lopen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →