Drie onbewaakte spoorwegovergangen in Limburg op slot

Print
Drie onbewaakte spoorwegovergangen in Limburg op slot

De onbewaakte spoorwegovergang aan de Lintjesweg in Geleen. Afbeelding: Annemiek Mommers

Schin op Geul / Geleen -

ProRail sluit woensdag drie onbewaakte spoorwegovergangen tegelijk in het zuiden van Limburg.

In Schin op Geul worden twee overgangen vervangen doordat een oude spoortunnel is opgeknapt en weer in gebruik is genomen. In Geleen gaat de overweg bij de Lintjesweg dicht met betonblokken en hekken.

Tijdrovend

ProRail is sinds vorig jaar bezig om alle 179 gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergangen af te sluiten. Met de drie in Limburg woensdag erbij, heeft het bedrijf 43 overgangen gesloten.

De laatste onbewaakte overgang moet over vier jaar afgesloten zijn. Waar mogelijk heft ProRail de overgangen op, zegt een woordvoerder. „Als dat niet kan, dan gaan we ze beveiligen. Dat is echter een dure en tijdrovende verandering.” Alternatieven voor beveiliging zijn tunnels, bruggetjes en omrijden naar een andere, veilige overgang.

21 ongevallen

Dit jaar hebben 21 ongevallen plaatsgevonden op spoorwegovergangen. Zes daarvan waren op een onbewaakte overgang, daarbij kwam niemand om het leven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen