Topcriminelen verdacht van 5 liquidaties en 3 mislukte moorden

Print
Topcriminelen verdacht van 5 liquidaties en 3 mislukte moorden

Saïd Razzouki (links) en Ridouan Taghi. Afbeelding: Opsporing Verzocht

De twee meestgezochte criminelen van Nederland, Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, worden verdacht van vijf moorden, drie mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie moordpogingen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend bij de voortzetting van het monsterproces Marengo, met ruim 16 verdachten. Het OM wil hen bij verstek vervolgen.

De twee criminelen zijn voortvluchtig en het OM heeft een recordbedrag van 100.000 euro per persoon uitgeloofd voor de gouden tip. Het gaat volgens het OM om de moorden op spyshop-houder Ronald Bakker, de moord op Samir Erraghib, de moord op Ranko Skekic, de vergismoord op Hakim Changachi en de moord op misdaadblogger Martin Kok.

Zesde moord

Ook een drietal mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie pogingen tot moord zijn onderdeel in het proces. Het OM ziet in Taghi en Razzouki als de twee kopstukken van een criminele organisatie, die als doel had het plegen van moorden. Mogelijk wordt nog een zesde moord toegevoegd aan de tenlastelegging. ,,Het onderzoek loopt nog. In september kunnen we daar meer over vertellen,” aldus de officier van justitie.

Centraal in deze enorme strafzaak zijn de 41 verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd over Taghi en Razzouki en de bende die zij aanstuurden. Hij nam vandaag plaats in een speciale cabine in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol en was omwille van de veiligheid geschminkt en droeg een vermomming.

Ook de miljoenen gekraakte PGP-berichten (Pretty Good Privacy) vormen belangrijk bewijs. Criminelen stuurden elkaar jarenlang via versleutelde Blackberry’s berichten, waarvan zij dachten dat ze nooit gekraakt konen worden. Daardoor spraken ze openlijk over het plegen van moorden.

Dit bericht wordt aangevuld.