‘Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in fipronilcrisis’

Print
‘Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet gefaald in fipronilcrisis’

Kippenboeren: ‘NVWA medeschuldig aan fipronilcrisis. Afbeelding: AD/Videostill

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit heeft niet gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat heeft de rechter beslist in de rechtszaak die brancheorganisatie LTO namens 124 kippenboeren had aangespannen.

Tijdens de fipronilcrisis werden miljoenen eieren vernietigd en 3,5 miljoen kippen afgemaakt, omdat ze besmet bleken met het verboden schoonmaakmiddel fipronil. Zo’n 180 bedrijven gingen tijdelijk op slot. Sommige bedrijven zijn nog steeds niet open.

Laks

De LTO daagde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter omdat de instantie volgens de boeren bij de fipronilcrisis in 2017 laks zou hebben gehandeld. Als de instantie adequaat had opgetreden, was het nooit zo uit de hand gelopen, claimen zij.

De toezichthouder kreeg weliswaar al in november 2016 de eerste tip, maar waarschuwde pas in de zomer van 2017. Een reden was omdat het een strafrechtelijk onderzoek wilde starten naar ChickFriend, het bedrijf dat zei iedere kip van bloedluis af te kunnen helpen.

Compensatie

De boeren hoopten met de uitspraak compensatie te kunnen eisen. De crisis heeft de sector 65 tot 75 miljoen euro gekost. De boeren moesten uiteindelijk zelf opdraaien voor de kosten.