Op De Vrije Akker in Grubbenvorst wordt al tien jaar zelf geplukt

Print
Op De Vrije Akker in Grubbenvorst wordt al tien jaar zelf geplukt

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Grubbenvorst -

Een zelfpluktuin? Wat is dat? Toen Moniek van Hirtum tien jaar geleden begon met De Vrije Akker in Grubbenvorst, was het nog een vrij onbekend fenomeen.

Inmiddels heeft de zelfpluktuin van een kwart hectare een zestigtal leden. Elke week mogen zij zes verschillende groenten oogsten in de tuin die pal tegenover verzorgingshuis La Providence ligt. „Vanaf de tweede helft van april tot eind december zijn er groenten die ik in de volle grond verbouw”, zegt Moniek van Hirtum. „Als de winter zacht is, kan dat uitlopen tot eind januari.”

Vooral in september is het kiezen voor de zelfplukkers, die niet alleen in Grubbenvorst wonen, maar ook vanuit Tienray, Horst, Velden en Venlo naar De Vrije Akker komen om groenten en soms ook kruiden uit de grond te halen. „In september staan er zeker twintig verschillende soorten op onze lijst. Via de mail en met bordjes in de tuin laat ik de plukkers weten hoeveel ze ongeveer nodig hebben voor een portie en ik leg ook uit hoe ze de groenten het best kunnen oogsten.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen