Drie gevangenen ontsnapt uit Belgische gevangenis

Print
Drie gevangenen ontsnapt uit Belgische gevangenis

Sven Buysschaert werd in 2007 veroordeeld voor roofmoord. Afbeelding: Nieuwsblad

Uit de gevangenis in het Belgische Ruiselede zijn in amper een week tijd drie gevangenen ontsnapt. Burgemeester Greet De Roo is verbaasd over de aandacht die de ontsnapping krijgt. ,,Er is geen reden tot ongerustheid.”

Afgelopen vrijdag vluchtten twee gedetineerden nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Dinsdag wist een ­derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex.

Twee van de drie gevangenen zijn woensdagochtend in Rotterdam opgepakt. Het gaat om Sven Buysschaert (37) die vrijdag samen met een collega kon ontsnappen. De derde gedetineerde is nog spoorloos.

Buysschaert werd door het Hof veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een gewelddadige diefstal met dodelijke afloop.

Al vijf ontsnappingen

Sinds begin dit jaar zijn er al vijf ontsnappingen geweest uit de gevangenis van Ruiselede, die erom bekendstaat een open regime te hanteren. In 2017 was er geen enkele ontsnapping. ,,De gedetineerden hier staan allemaal op het punt ­vrijgelaten te worden en worden voorbereid op hun re-integratie. Gedetineerden die hier komen zijn erop geselecteerd geen gevaar meer te zijn voor de samenleving”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen.

Het is niet duidelijk wat de motieven waren van de twee gedetineerden die op een gewelddadige manier ontsnapten. ,,Het gebruik van geweld om te kunnen ontsnappen is namelijk overbodig in een open instelling”, aldus Van De Vijver. De betrokken cipier werd na het incident opgevangen door de directie.

Strenger regime

Burgemeester Greet De Roo is verbaasd over de media-aandacht die aan de ontsnapping wordt besteed. ,,Het gebeurt soms nog dat iemand niet terugkomt. Het is een halfopen gevangenis, bedoeld voor gedetineerden die aan het einde van hun straf zijn. De ontsnapte gevangenen zullen hier echter niets mee winnen, integendeel.”

Zo klinkt het ook bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. ,,Ik kan enkel bevestigen dat er drie gevangenen zijn ontsnapt uit Ruiselede”, zegt Céline D’havé van het parket. ,,De drie staan nationaal gesignaleerd.”

Het open regime in Ruiselede kan als gunst worden toegekend aan bepaalde gedetineerden. ,,Ontsnappen is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken is dat wel, net als hulp verlenen aan een ontsnapte gevangene”, aldus D’havé. ,,Wanneer ze terugkeren, zullen ze dus waarschijnlijk in een strenger regime belanden.”