Grote hoeve uit middeleeuwen opgegraven in Weert

Print
Grote hoeve uit middeleeuwen opgegraven in Weert

Onder in een grote kuil bevond zich een houten boomstamput van eikenhout. Alleen het onderste deel van het hout dat onder grondwaterniveau lag, is bewaard gebleven. Afbeelding: VUhbs

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Bij opgravingen in het bedrijvenpark Kampershoek 2.0 in Weert zijn resten gevonden van één van de grootste hoeves uit de 12e of 13e eeuw die ooit in Zuid-Nederland zijn aangetroffen.

Een team archeologen van VUhbs, het archeologische opgravingsbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de afgelopen drie weken bezig geweest met de opgraving direct achter boerderijen aan de Sint Sebastiaanskapelstraat. Behalve de resten van de hoeve werd een gracht van zestien meter breed gevonden, die moet dateren uit de zestiende eeuw. Mogelijk heeft deze een militaire functie gehad.

Een kleinere gracht uit de twaalfde of dertiende eeuw omsluit een voormalig erf met resten van enkele grote houten gebouwen en een waterput uit dezelfde periode. De hoofdboerderij meet 28 bij 13 meter en behoort daarmee tot de grootste gebouwen die uit deze periode bij opgravingen in Zuid-Nederland zijn gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een omgrachte hoeve van een lokale of regionale heer.

Plucksackhof

Nog geen 100 meter verderop lag in de vijftiende eeuw de omgrachte hoeve Plucksackhof. Een hoeve die samen met de omliggende gronden eigendom was van de Heren van Horne . Misschien is de nu opgegraven hoeve een voorloper van de Plucksackhof, waarvan de grachten rond 1910 werden gedempt en waarvan de laatste boerderij in 1980 in vlammen is opgegaan. Tegenwoordig liggen de ondergrondse overblijfselen van de Plucksackhof onder een grote loods. Het is de bedoeling dat ook hier binnen enkele jaren opgravingen plaatsvinden.

Bedrijvenpark

De opgravingen op Kampershoek worden in opdracht van de gemeente Weert uitgevoerd vanwege de ontwikkeling van het nieuwe bedrijvenpark Kampershoek 2.0. Tussen 2007 en 2018 is het grootste deel van het zeventig hectare grote plangebied al onderzocht. Momenteel vinden de laatste opgravingen plaats aan de oostzijde van het gebied in de omgeving van de Sint Sebastiaanskapelstraat.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen