Zomerserie: Op bezoek in Munstergeleen

‘Pater Karel Hoeve is geen plek die je voor jezelf moet houden’

Print
‘Pater Karel Hoeve is geen plek die je voor jezelf moet houden’

Pater Martin de Korte op de beeldentronen. Afbeelding: Marianne Eussen

Munstergeleen -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp of fraaie wijk uit de regio. Deze week vertelt pater Martin de Korte over zijn mooiste plek in Munstergeleen: de Pater Karel Hoeve, waar hij werkt.

Waarom is dit voor u de mooiste plek in Munstergeleen?

„De gebouwen vormen een ideale combinatie met de rest van de straat. Alles straalt karakter uit. Daarom is het ook beschermd dorpsgezicht. Per week bezoeken 1.500 tot 1.700 mensen deze kapel, sommigen komen van heinde en verre.”

Maakt de ligging van dit pelgrimsoord het ook tot de mooiste plek?

„Zeker, van hieruit stap je zo het natuurgebied in, langs de Geleenbeek. De variatie in het landschap is prachtig.”

Bent u daar zelf ook regelmatig?

„Ja, ik ga er geregeld wandelen. De Geleenbeek is vorig jaar een stuk opgeknapt. Het is mooi om zoveel mensen te zien genieten van dit water: de scouting, mensen die hun hond uitlaten, wandelaars en fietsers. In de oogsttijd wordt hier nog gewerkt met ouderwetse middelen.”

Is er een speciale plek voor u op dit domein?

„Van de stilte in de beeldentuin kan ik erg genieten, echt een plek om tot rust te komen. De beeldentronen en de heel grote bank buiten zijn mijn favorieten om alles te overdenken.”

Ziet u ook veel mensen uit het dorp hier?

„Jazeker, ook zij weten dit te vinden. Dit is niet een plek die je voor jezelf moet houden, hij is van iedereen. Toch zijn er nog steeds mensen van hier die de kapel niet of niet goed kennen. Mensen gaan eerder verder weg op excursie, dan in eigen dorp.”

Zijn er voor u nog meer mooie plekken in Munstergeleen?

„Het oude gemeentehuis en de boerderij daar vlak bij scoren ook hoog.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen