3,5 jaar celstraf voor misbruik pleegdochter op vakantiepark in Herkenbosch

Print
3,5 jaar celstraf voor misbruik pleegdochter op vakantiepark in Herkenbosch

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Herkenbosch -

De 62-jarige Kenneth R. uit Amstelveen is veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij krijgt de straf omdat hij vorig jaar zijn pleegdochter heeft misbruikt, onder meer in een vakantiepark in Herkenbosch.

De straf is hoger dan twee weken geleden was geëist.

De rechtbank rekent het R. zwaar aan dat hij een meisje dat in zijn gezin juist rust en veiligheid had moeten vinden, heeft misbruikt. Er is ‘op een geraffineerde wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het meisje’. R. was op last van de rechtbank aanwezig bij de uitspraak. Vanwege de ernst van het misbruik, het feit dat hij kleinkinderen heeft en omdat hij middels zijn voetbalactiviteiten in contact staat met minderjarigen oordeelde de rechtbank dat R. meteen naar de gevangenis moest.

DNA

R. zelf heeft het misbruik altijd ontkend, maar de rechtbank noemt die ontkenning ‘leugenachtig’. Volgens de rechtbank staat mede dankzij DNA-bewijs vast dat R. zich in Herkenbosch heeft vergrepen aan zijn pleegdochter. Hij zou daarbij onder meer hebben gedreigd haar weer uit het gezin te laten zetten, om haar op die manier onder druk te zetten. Het scenario dat het DNA via handcontact was overgedragen, zoals door de advocaat van R. werd geopperd, werd als ongeloofwaardig bestempeld.

Betrapt

R. was eind augustus 2018 samen met een pleegzoon en een pleegdochter naar Herkenbosch afgereisd voor een weekendje weg. Overdag kreeg hij onenigheid met de kinderen. ’s Nachts zou hij zich zittend op de bank in de woonkamer van het huisje aan zijn pleegdochter hebben vergrepen. De pleegzoon betrapte hem daarbij. Daarop werd de politie ingeschakeld.

Vaker

Daar waar R. ten stelligste het misbruik ontkende en zei dat er alleen maar was gepraat die nacht, gaf zijn pleegdochter aan dat het niet de eerste keer was dat haar pleegvader aan haar had gezeten. De rechtbank oordeelt dat bewezen is dat R. ook op twee eerdere momenten in 2018 ontuchtige handelingen met haar heeft gepleegd. De eerste keer gebeurde dat toen het meisje veertien jaar oud was. Dat R. de eerdere misbruikgevallen ontkende, noemt de rechtbank kwetsend voor het slachtoffer omdat ze daardoor als leugenachtig werd afgeschilderd.

Schadevergoeding

De officier van justitie had twee weken geleden 2,5 jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. Behalve de hoger straf legt de rechtbank R. ook een proeftijd op van vijf jaar en moet hij het slachtoffer drieduizend euro smartengeld betalen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen