Geen roetschorsziekte bij bomen Aambos en Huize de Berg Heerlen

Print
Geen roetschorsziekte bij bomen Aambos en Huize de Berg Heerlen

Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek -

Onderzoek in opdracht van de gemeente Heerlen heeft uitgewezen dat de bomen bij Huize de Berg en aan de rand van het Aambos geen roetschorsziekte hebben.

Er zijn monsters van de bomen afgenomen en deze zijn onderzocht in het laboratorium van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit in Wageningen. Uit dat onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van roetschorsziekte. Er volgt nog een onderzoek op het terrein van de scouting nabij het Aambos, aangezien de ziekte zou kunnen overslaan naar andere bomen.

Medio juni werden de bomen van Huize de Berg afgelint omdat er sprake zou zijn van besmetting van de ziekte. De gemeente besloot toen om de bomen niet kappen, omdat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid zou zijn. Roetschorsziekte is een schimmelinfectie die voorkomt bij esdoorns. Die bomen gaan er dood aan. Nadat de schors heeft losgelaten komen sporen van de schimmel vrij. Bij inademing kunnen deze bij mensen ontsteking van longblaasjes veroorzaken.

Toch is buurtbewoner Hub Dolmans er nog niet gerust op. „Ik houd nog een slag om de arm. Je kunt precies zien van welke bomen monsters zijn afgenomen, maar dat zijn niet de bomen waar wij symptomen van de ziekte hebben geconstateerd.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen