Staatstoezicht blokkeert hervatting winnen aardwarmte in Grubbenvorst

Print
Staatstoezicht blokkeert hervatting winnen aardwarmte in Grubbenvorst

Tuinders gebruikten de aardwarmte om hun kassen te verwarmen. Afbeelding: Laurens Eggen

Grubbenvorst -

Aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen in Grubbenvorst mag van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) niet worden hervat. Glastuinbouwgebied Californië BV had daar om gevraagd.

Volgens SodM zijn er onvoldoende wetenschappelijke gegevens over de ondergrondse situatie ter plaatse om daar verantwoord aardwarmte te kunnen winnen. Staatstoezicht stelt dat de onzekerheid over de kans op aardbevingen te groot blijft.

Californië Lipzig Gielen (CLG) mag sinds juni 2017 aardwarmte oppompen in Grubbenvorst. SodM waarschuwde in 2017 dat Noord-Limburg een verhoogd risico op aardbevingen loopt als gevolg van de winning van aardwarmte in de buurt van actieve breuken in de diepe ondergrond.

Bij geothermie wordt water van 75 graden uit de grond gehaald. (Glastuinbouw)bedrijven gebruiken dit om hun kassen mee te verwarmen. Nadat het water is ingezet, vloeit het via een andere buis weer terug de aarde in.

Onderzoeken

Het project CLG werd stilgelegd vanwege een kleine aardbeving op 25 augustus 2018. Begin april dit jaar diende CLG rapporten in die zouden aantonen dat de winning van aardwarmte op een verantwoorde manier zou kunnen worden hervat. SodM schakelde een externe technisch expert in om de stukken te beoordelen. Het Staatstoezicht vindt uiteindelijk dat Californië onvoldoende heeft aangetoond dat het project weer veilig kan gaan draaien.

Algemeen directeur Lodewijk Burghout van glastuinbouwgebied Californië BV is het oneens met de conclusie van SodM. „Wij zijn van mening dat Staatstoezicht inhoudelijk te weinig tegenover onze rapporten zet”, zegt Burghout. Hij legt zich daarom ook niet neer bij de mededeling die hij kreeg. Wat heeft hij nog voor andere mogelijkheden? „Daar zijn wel gedachten over, maar dat is allemaal nog in onderzoek. Dit nieuws is voor ons nog vrij vers.”

Burghout laat weten dat Californië naar het ministerie van Economische Zaken is gestapt in de hoop daar goedkeuring te krijgen voor het eigen winningsplan. Burghout sluit ook niet uit dat Californië juridische stappen gaat ondernemen tegen het Staatstoezicht.

Seismiek

Volgens een woordvoerder van SodM betekent het huidige besluit niet dat CLG nooit meer kan worden opgestart. Zo zou CLG nog ander aanvullend onderzoek kunnen doen. „Bijvoorbeeld 3D-seismiek”, zegt een SodM-woordvoerder. „Daarmee kun je de structuur van gesteentelagen in de ondergrond in beeld brengen. Dit zal ter plaatse moeten gebeuren.”

In mei 2018 werd een ander aardwarmteproject in Grubbenvorst, Calfiornië Wijnen Geothermie (CWG), op aandringen van SodM stilgelegd. Het was destijds niet veilig genoeg twee (deels) met vuil verstopte putten op de locatie aan de Vinkenpeelweg te blijven gebruiken. Pieter Wijnen van CWG laat weten dat ook hij de winning van aardwarmte wil hervatten. Hij wacht met het vragen om toestemming tot het project van Burghout groen licht heeft gekregen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen