Startklassen beperken instroom speciaal onderwijs

Print
Startklassen beperken instroom speciaal onderwijs

Zo dicht mogelijk bij huis naar school kunnen gaan is een doelstelling. Afbeelding: ING Image

Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schimmert / Hulsberg -

Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgt de regio Parkstad Limburg te maken met ‘startklassen’. Doel is dat minder kinderen in het speciaal onderwijs terechtkomen.

Een startklas is een plek voor 4-jarige kinderen die een specifieke onderwijs- en zorgondersteuning nodig hebben. Kenmerkend voor deze kleine groepen is dat het hier gaat om een gezamenlijke aanpak van onderwijs én zorg. Op die manier maken zowel onderwijs, jeugdhulp en gemeenten werk van ‘thuisnabij onderwijs’. In principe blijven deze kinderen maximaal één jaar in de startklas, waarna ze - bij voldoende ontwikkeling - kunnen doorstromen naar een andere, ‘thuisnabije’ basisschool.

Behalve de schoolbesturen Innovo en Movare nemen JENS (jeugdhulp gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal) en de gemeenten Brunssum en Kerkrade deel aan dit project.

Hoge instroom

In Parkstad is er een hoge instroom van leerlingen vanuit voorschoolse voorzieningen (medisch kinderdagverblijf) naar speciale voorzieningen, zonder dat er een reguliere basisschool bij betrokken is geweest. Dit wordt ook aangeduid als ‘onderinstroom’.

Voorschoolse instellingen en (huis)artsen verwijzen ouders en hun kind te vaak direct naar het speciaal onderwijs. Vaak lukt het dan niet meer om deze kinderen met 4 jaar deel te laten nemen aan het regulier onderwijs. In de nieuwe opzet wordt er in overleg met de ouders, de voorschoolse voorziening, de school en deskundigen besloten of de startklas een goede plek is voor het kind. Dit gebeurt als het kind 3 jaar en 6 maanden is. Vandaar dat schoolbesturen, gemeenten en organisatie voor jeugdhulp JENS vanaf het nieuwe schooljaar in Parkstad willen beginnen met ‘startklassen’. Die klassen in het regulier basisonderwijs zijn bedoeld voor 4-jarige kinderen, die eerder naar het speciaal onderwijs zouden zijn verwezen.

Eigen omgeving

De samenwerkende partijen gaan uit van een samenleving waarin kinderen en jongeren in hun eigen omgeving opgroeien en zich goed kunnen ontwikkelen. Zij maken, in de basis, geen onderscheid tussen jeugd mét en zonder beperkingen. Ieder individu heeft volgens de deelnemers eigen vaardigheden en uitdagingen. Door samen te leren en te spelen, leren kinderen om rekening met elkaar te houden en respect te hebben voor het feit dat iedereen anders is. Daarom kiezen ze gezamenlijk voor regulier als het kan en speciaal als het moet.

De startklassen worden over de hele regio verspreid. Het gaat om de Movare-scholen Meander in Brunssum, Steltloper en De Schakel in Kerkrade, Mijn Spoor en De Vlieger in Heerlen en Wereldwijs in Landgraaf. Deelnemende Innovo-scholen zijn De Schakel, St. Tarcisius en De Wegwijzer in Heerlen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen