Kanon Susteren in revisie: wennen aan een lege sokkel

Print
Kanon Susteren in revisie: wennen aan een lege sokkel

Het kanon van Susteren verlaat voor een paar maanden zijn bekende plek op het Raadhuisplein. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Susteren -

Het zal even wennen zijn voor de inwoners van Susteren. Sinds woensdagochtend staat het antitankkanon niet meer op zijn vertrouwde plek op het Raadhuisplein.

Het kanon gaat in de revisie. De komende maanden wordt het opgeknapt, van roest ontdaan en in oude glorie hersteld. De oorspronkelijk oude glorie want volgens historici is de huidige beschildering op het kanon niet waarheidsgetrouw.

Het van oorsprong Duitse wapen werd door de Engelse bevrijders als oorlogsbuit veroverd op de terugtrekkende bezetter. Op verzoek van de toenmalige burgemeester Hermans is het kanon als symbool voor de bevrijding achtergelaten na een laatste winter vol oorlogsgeweld in frontstad Susteren.

Stoet

De militaire operatie trok woensdagmorgen veel bekijks. Onder leiding van plaatsvervangend commandant Jos Kuijpers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en het 133 Herstelpeloton uit Vredepeel werd het kanon op een dieplader getakeld. Daarna zette de stoet zich in beweging naar het coatingbedrijf in Echt waar het kanon wordt gerenoveerd.

Het kanon staat in januari weer op zijn plek. De terugplaatsing maakt deel uit van activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding Echt-Susteren. Overigens werd bij de handelingen woensdagochtend ook het logo onthuld van de herdenking. Met daarop een prominente plek voor het zo herkenbare kanon van Susteren.

Kanon Susteren in revisie: wennen aan een lege sokkel
Logo bevrijding Echt-Susteren. Foto: Gemeente Echt-Susteren

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen