Eikenprocessierups blijft voorlopig in containers

Print
Eikenprocessierups blijft voorlopig in containers

Afvalverwerkers en groenbedrijven gaan samen op zoek naar een oplossing voor het verwerken van eikenprocessierupsen die deze zomer veel overlast veroorzaken. Totdat de oplossing er is, blijven de rupsen veilig opgeborgen in containers, zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na overleg met verwerkers, groenbeheer en natuurexperts.

Vorige week was onrust ontstaan over het verwerken van de eikenprocessierupsen omdat afvalverwerkers bang zijn dat de zakken vol rupsen openscheuren. Afvalbedrijven verwerken de zakken namelijk met een knijper. De brandhaartjes op de eikenprocessierups kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen als verwerkers ermee in aanraking komen.

‘Geen acuut gevaar’

Op het ministerie van Landbouw werd overlegd tussen de partijen, waarbij het departement zelf vooral als bemiddelaar optrad. Volgens een woordvoerder is er „geen acuut gevaar”, en blijven de zakken vol rupsjes - die door groenbeheerders worden weggezogen - voorlopig in containers zitten. Afvalverwerkers en groenbedrijven moeten samen naar een oplossing zoeken.

Verbrandingsoven

Een oplossing kan volgens de Vereniging Afvalbedrijven zijn om rupsenafval handmatig in de verbrandingsoven te gooien. Een andere optie is het storten van de resten op een stortplaats en daar dan direct een laag grond of klei overheen te plaatsen. De vereniging gaat zo snel mogelijk bij de aangesloten verwerkers inventariseren wie in staat is rupsenafval te verwerken. Niet alle afvalbedrijven zullen deze zomer rupsenresten innemen.

Naar verwachting is er binnen enkele weken een oplossing, terwijl verder wordt nagedacht over de verwerking in volgende zomers.