Dodelijke steekpartij schokt Kerkraadse buurt: ‘Ze vreesde al een tijd voor haar leven’

© Peter Trompetter

De vrouw die woensdagmiddag kort na 13.00 uur bij haar huis in de Erensteinerstraat in Kerkrade werd neergestoken, vreesde al een tijd voor haar leven. Dat zeggen buurtbewoners.

Ruben Van Erp

„Ze werd ernstig bedreigd door haar ex-vriend”, zegt een buurtbewoonster die weleens bij de vrouw over de vloer kwam. „Ze was 41 jaar, van Antilliaanse afkomst en echt een hele lieve vrouw. Onlangs kwam ze twee maanden lang niet uit haar huis, omdat ze zo bang was. Je zag haar alleen als ze boven bij het raam zat te bellen. Ze vreesde al een tijd voor haar leven.”

Of deze ex-vriend ook de inmiddels gearresteerde verdachte is, wil de politie nog niet bevestigen.

Straatverbod

Volgens de buurt was de vrouw zo bang, dat ze een groep vrienden inschakelde om het huis in de gaten te houden en voor haar boodschappen te doen. De afgelopen twee weken kwam ze, in gezelschap van vrienden, wel weer buiten de deur. „Ze vertelde dat haar ex een straatverbod opgelegd had gekregen. Maar ondanks dat wilde ze verhuizen. Ze vertelde dat ze nooit rust zou krijgen met haar ex in de buurt.” De man zou niet alleen het slachtoffer, maar ook familieleden van haar bedreigen.

Meerdere buurtgenoten waren getuige van de lugubere gebeurtenis. „Ik stond in de keuken en hoorde iemand heel hard om hulp schreeuwen”, zegt een vrouw. „Toen ik naar buiten rende stond een man over haar heen gebogen. Hij rende hard weg en werd daarbij achtervolgd door twee buurtbewoners die op straat liepen en het zagen gebeuren.”

Verschrikkelijk

Voor het slachtoffer kwam alle hulp te laat. „Ze lag vlak achter het poortje van haar achtertuin, op de stoep. Hij had haar in haar nek gestoken en ze was duidelijk niet meer te redden. Het was verschrikkelijk om te zien”, zegt een ooggetuige. „Een vrouw die bij haar was, vermoedelijk een vriendin, was zo in shock dat ze in elkaar zakte. Ze hebben haar met de ambulance opgehaald.”

De omstanders krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Verdachte niet neergeschoten

Rond 16.00 uur pakte de politie na een klopjacht de verdachte - een negroïde man in donkere kleding - op in de Hendrik van Veldekestraat in de Heerlense wijk Molenberg. Bij zijn aanhouding had de man een verwonding. Op internet gingen geruchten dat de politie de verdachte zou hebben neergeschoten. Volgens de politie klopt dat niet en heeft de man de verwonding ook niet bij de arrestatie opgelopen.