Flexibele specialist bespaart geld door patiënt buiten het ziekenhuis te zien

Print
Flexibele specialist bespaart geld door patiënt buiten het ziekenhuis te zien

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

maastricht -

De zogeheten anderhalvelijnszorg blijkt een sterk alternatief voor ziekenhuiszorg. Deze nieuwe vorm, waarbij de medisch specialist de patiënt buiten de muren van het ziekenhuis ziet, is aanzienlijk goedkoper. De besparing kan oplopen tot honderd euro per patiënt.

Daarbij is die patiënt heel tevreden over deze zorg en zijn wachttijden flink verkort, tot soms amper een week. Ook huisartsen en medisch specialisten reageren positief. Dat is de uitkomst van een jarenlange proef in Zuid-Limburg met anderhalvelijnszorg, een goedkoper alternatief voor reguliere ziekenhuiszorg waarbij huisartsen en medisch specialisten in speciale centra intensief samenwerken, zoals in de twee stadspoli’s in Maastricht en Pluspunt Medisch Centrum in Heerlen.

Hier ziet de ­specialist de patiënt en geeft - als deze niet hoeft te worden doorverwezen - een behandeladvies aan de huisarts, die de ­regie houdt. Op deze manier blijft het eigen risico ook onaangetast.

Proeftuinen

Ruim dertigduizend patiënten ­hebben sinds 2014 gebruikgemaakt van de anderhalvelijnszorg in twee Zuid-Limburgse proeftuinen. Ruim 80 procent van hen kon na een consult bij de medisch specialist terug naar de huisarts. Dit levert bij een eerste consult een besparing van tientallen tot honderd euro per pa­tiënt op, vertelt Dirk Ruwaard, hoogleraar public health and health care innovation aan de Universiteit van Maastricht en kartrekker van het onderzoek. In het begin van de proef, vijf jaar geleden, werd nog ruim een derde doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Alerter

„Er wordt dus selectiever gekeken.” Maar nog niet ­genoeg, stelt hij. Huisartsen en ­medisch specialisten moeten alerter zijn op welke patiënt voldoende heeft aan de anderhalvelijnszorg en welke echt naar het ziekenhuis moet. „De juiste zorg op de juiste plek, daar moeten artsen een antenne voor krijgen.”

De nieuwe manier van werken „past in het huidige ­beleid dat ziekenhuizen zich meer moeten richten op complexe zorg, de andere zorg moeten we buiten dat ziekenhuis houden”, zegt hoogleraar Ruwaard.

De anderhalvelijnszorg is hard ­nodig om zorgkosten te beteugelen. ­Onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de ­Nederlandse zorguitgaven zijn ­gestegen tot een recordhoogte van honderd miljard euro.