Windmolens

Sif maakt meer funderingspalen voor Nederlands windpark Vattenfall

Print
Sif maakt meer funderingspalen voor Nederlands windpark Vattenfall

De fabriek van Sif op de Tweede Maasvlakte. Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Funderingsspecialist Sif gaat 114 zogeheten monopiles produceren voor het nieuwe windpark van Vattenfall voor de Nederlandse kust.

Het gaat om een opdracht van circa 113 kiloton aan stalen funderingspalen voor de windmolens. Daarvan was 75 kiloton (76 palen) al opgenomen in het orderboek van Sif, de rest is extra. Het bedrijf verwacht nu in de periode 2020-2021 zo’n 300 kiloton aan monopiles te maken.

Energieconcern Vattenfall, tot voor kort in Nederland bekend als Nuon, gaat op ongeveer 20 kilometer voor de kust van Den Haag een windpark bouwen dat in 2022 klaar moet zijn, met een vermogen van 760 megawatt. Dat is gelijk aan het stroomverbruik van 1 miljoen huishoudens.

Lees ook: Funderingspalenbouwer Sif haalt grote Amerikaanse opdracht binnen

Eerste klus

Maandag maakte het beursgenoteerde bedrijf al bekend dat het zijn eerste klus in Noord-Amerika heeft binnengesleept. Sif levert 84 monopiles voor het Vineyardproject voor de kust van de Amerikaanse staat Massachusetts.

Het Vineyardproject is het eerste grootschalige Amerikaanse offshore-windpark. Het heeft bij voltooiing een capaciteit van 800 megawatt. Sif bouwt de funderingspalen en zorgt voor het transport naar de VS. Dat gaat volgend jaar en in 2021 gebeuren.