Minister wil minder festivals in Nederland

Print
Minister wil minder festivals in Nederland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan. Afbeelding: ANP

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Er worden in ons land jaarlijks 1100 festivals georganiseerd en alle bezoekers controleren op pillen of coke is volgens Grapperhaus niet meer te doen. ,,We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien.”

De minister vindt dat ,,je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?” Hoe Grapperhaus het aantal festivals wil terugschroeven en hoeveel feesten de politie volgens de minister wel aankan, zegt hij niet.

Afwentelen

Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg vindt dat Grapperhaus beter de bron kan aanpakken: de drugslabs. ,,Het lijkt mij nogal een simplificatie van het probleem”, zegt Van Eerdenburg. ,,Er is al amper politie aanwezig op festivals en hij kan zich beter richten op de bron. Dat zijn de drugslabs.” De festivaldirecteur noemt het ‘zo makkelijk om een maatschappelijk probleem af te wentelen op de festivals’. ,,Het is alsof de festivals de oorzaak ervan zijn. De oorzaak is ergens anders. Namelijk dat er ongelooflijk veel geld mee verdiend wordt en dat er slechte handhaving is. Ik denk dat de minister van Justitie zich daarmee bezig zou moeten houden.”