Scheefgezet

‘Naast flexitariër ben ik tevens een rasechte flexicriet’

Print
‘Naast flexitariër ben ik tevens een rasechte flexicriet’

Ik besef dat ik later zal grillen in de hel... Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

COLUMN - Met een ex en een dochter die al jaren het vegetarisme omarmen, ben ik in de loop der jaren bekeerd tot het flexitarisme.

De vleesconsumptie is drastisch verminderd en áls, dan kwaliteits-scharrel-bio-vrije-uitloop-sorryvlees van de slager in mijn dorp. Wanneer ik na gedane zaken die slagerij uitloop, weet ik nooit of ik me dan half-goed, dan wel half-slecht moet voelen. Naast flexitariër ben ik tevens een rasechte flexicriet, hetgeen in mijn woordenboek betekent dat ik deeltijds volslagen hypocriet ben. In de stad wil ik daarom bij een lokale kippenboer wel eens een gegrild kippetje aanschaffen. Ik vraag dan niet naar personalia, geboorteakte, het CV, de levensloop, noch het gemaakte aantal vlieguren. Van de kip, welteverstaan. Thuis pleeg ik dan nog een culinaire doodzonde. De kip gaat niet in de oven om op crematoriumstand langzaam op temperatuur te komen, maar in de magnetron, volgens het lange-halen-snel-thuis principe. Aangezien enige autistische trekjes mij niet vreemd zijn, gebeurt het ontleden van de kip (tweede culinaire doodzonde) met mes en vork, waarbij eerst de bout en daarna het filetdeel er aan moet geloven, volgens het Balkenende-motto ‘eerst het zuur, dan het zoet’. Tot slot is het vleugeltje aan de beurt, dat wél manueel wordt afgekloven, als vleselijk toetje. Tegen de tijd dat slechts het karkas van een ex-kip op mijn bord ligt, besef ik dat ik later zal grillen in de hel, met een gloeiende staak door mijn achterste, roterend aan een spit. Waar ik vanaf een tribune wordt gadegeslagen door een menigte grijnzende kippen.

Knarf

Reageren? frank.heythuysen@delimburger.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen