Belgisch gezinsdrama: moeder neemt dochter mee de dood in

Print
Belgisch gezinsdrama: moeder neemt dochter mee de dood in

Vader Toon B. trof dinsdag de lichamen van zijn dochter Annelie (11) en zijn vriendin Cindy aan in huis. De man had jarenlang een wapenwinkel. Afbeelding: AD/RV

Een man uit Arendonk, in België vlak over de grens bij Reusel, heeft dinsdag bij thuiskomst zijn vriendin en dochter (11) dood aangetroffen. Agenten vermoeden dat de vrouw eerst het meisje doodschoot en daarna zichzelf van het leven beroofde. Mogelijk gebruikte ze daarvoor een wapen uit de wapencollectie van haar man.

Op de toegangspoort naar het huis kleven nog steeds paarse politiestickers. Sinds dinsdagmiddag is de afgelegen woning op de grens van Arendonk en Ravels verzegeld voor onderzoek. In de namiddag kwam de ene na de andere politiewagen over de bosweg naar het huis van Toon B. gereden. Hij had de hulpdiensten gebeld nadat hij bij thuiskomst zijn dochter Annelie (11) en haar moeder Cindy Muyshond dood had gevonden. ,,Alsof dat nog niet erg genoeg was, dachten de agenten aanvankelijk dat hij er iets mee te maken had”, zegt een buurman. Toon B. werd opgepakt.

,,Ze hebben hem behandeld alsof hij de moordenaar was. Terwijl hij van begin af aan al zei dat hij er niets mee te maken had. Uiteindelijk hebben ze dat ingezien en is hij ‘s avonds vrijgelaten. Sindsdien is hij bij mij op bezoek, nog steeds onder de indruk van zijn arrestatie. Mensen die van niets weten zeggen op sociale media dat het gerecht hem op het rooster moet leggen. Ze weten niet waar ze het over hebben. Hij is niet voor niets vrij. Het gerecht verdenkt hem ook niet meer.”

Formeel hield het Belgische gerecht woensdag nog alle opties open. Al lijkt alles er momenteel op te wijzen dat zich in de afgelegen woning een gezinsdrama heeft afgespeeld. Volgens onze informatie zou de moeder eerst haar dochter hebben doodgeschoten, om zichzelf daarna op een andere manier van het leven te beroven. ,,Of er vuurwapens in huis waren, weet ik niet”, zegt de buurman. ,,Ik vraag daar niet naar. Dat zijn mijn zaken niet.”

Cijferslot

In het verleden was dat in ieder geval wel het geval. Toon B. was jarenlang eigenaar van een wapenwinkel aan de Grote Baan in Ravels. In 2011 beschuldigde het Openbaar Ministerie hem van illegale wapenhandel nadat er bij hem thuis per toeval een geladen wapen was gevonden. In totaal namen de agenten toen drie vrachtwagens aan wapens in beslag, waaronder riotguns, kalasjnikovs en ander oorlogstuig.

Het gerecht vermoedde dat hij die wapens verkocht en arresteerde hem. Zijn advocaat sprak dat destijds tegen. Volgens hem was Toon simpelweg gefascineerd door oorlogswapens en had hij een uit de hand gelopen verzameling voor eigen gebruik. Zijn vriendin maakte zich destijds geen zorgen over die grote collectie in huis. Ze zei dat toen zelf in de media. ,,Of de geladen wapens een gevaar betekenen voor onze 4-jarige dochter? Nee, ze zijn vergrendeld met een cijferslot”, zei hij toen. Of en hoeveel wapens er nu nog in huis waren, is niet duidelijk.

,,De rechter heeft Toon achteraf ook gelijk gegeven”, zegt de buurman. ,,Hij kreeg meteen een schadevergoeding.” Desondanks ging de wapenwinkel in Ravels nooit meer open. Toon liet zich omscholen en werkt inmiddels in de scheepvaart.

Gewoon gezin

Wat het motief van de moeder geweest is, lijkt niemand in de omgeving van het gezin goed te weten. Het Belgische gerecht laat daarover niets los. De buren kunnen het drama moeilijk plaatsen. Zij zagen een doodgewoon gezin, waar niets op aan te merken was. ,,Toon was wel vaak weg voor zijn werk”, zegt een oude vriend. ,,Hij werkt telkens twee weken achter elkaar op de boot. Daarna komt hij twee weken naar huis.” Volgens de man hadden Toon en Cindy recent met elkaar gebroken. ,,Ze waren net een maand of twee weer samen. Hij zei dat het weer goed ging.”

,,Dit had niemand zien aankomen”, zegt ook de buurman. ,,Eén ding is zeker: Toon zijn leven is afgepakt.”