RUBRIEK: Vier de zomer in Noord-Limburg

“Velden is een ideale uitvalsbasis!”

Print
“Velden is een ideale uitvalsbasis!”

Familie Van den Hombergh: de vierde generatie is in aantocht. Afbeelding: Pieter Duijf

Velden -

Het is nog vroeg als Antoon van den Hombergh door een grote ketel soep roert. „Dat is Veldense courgettesoep en hoort bij het ‘Gastvrij Limburg Menu’ speciaal voor de toerist.” Antoon is mede uitbater en chef de cuisine van Hostellerie de Maasduinen. In het dorp zelf noemen ze de uitspanning aan de Markt sinds jaar en dag ‘Beej Toëntje’. Het is - zeg maar - een koosnaam.

Al ruim 45 jaar runt hij het familiehotel met restaurant en ijssalon. „Mijn vader, Antoon senior, stierf plotseling. Ik was nog geen 20 jaar oud toen ik de leiding noodgedwongen kreeg.” Het spreekt voor zich dat het leven van Antoon plotsklaps drastisch veranderde. Zo moest hij zich afmelden voor het wekelijkse potje voetbal bij IVO 5.

Kruidenierswinkel

Het begon allemaal in 1951 met een café en kruidenierswinkel. Het hotel werd later geboren. Twintig jaar geleden rolde Bart als vertegenwoordiger van de derde generatie in de zaak. Hij had zojuist zijn opleiding aan de Hotelvakschool in Maastricht afgerond. Familiehotels zijn in de loop der jaren schaars geworden. Of ze zijn verdwenen of ze zijn opgegaan in een grotere keten. Zowel Antoon als Bart groeide op boven het restaurant. In 1992 werden de privévertrekken bij het hotel getrokken. De logeeraccommodatie telt momenteel twaalf kamers voor in totaal 26 gasten. Bart: „Het hele jaar door verwelkomen we hier zakelijke gasten. We hebben net een druk aspergeseizoen achter de rug en nu staat de zomervakantie met hopelijk veel toeristen voor de deur.”

Ideale uitvalsbasis

Velden lijkt op het eerste oog geen voor de hand liggend aantrekkelijk toeristisch trekpleister. Bart: „De dorpskern is inderdaad niet zo heel spectaculair, maar je bent van hieruit zo in Arcen, Venlo, de Peel en het Duitse achterland. Eigenlijk is Velden een ideale uitvalsbasis.”

In de keuken werkt Antoon met zijn witte brigade vooral met verse producten uit de streek. Dat geldt zeker ook voor het zelfgemaakte ijs. De inpandige ijssalon bestaat al sinds 2006. „De rauwe melk betrekken we van een zuivelboerderij in Schandelo. We doen zelf het pasteuriseren. Het maken van het ijs doe ik samen met mijn dochter Marieke. Zelf ben ik een liefhebber van sorbetijs, dat is ijs op waterbasis, in combinatie met roomijs. Dat vind ik het summum. Populair zijn onze yoghurtvarianten en het schepijs met de Peelse blauwe bes. We horen wat ijssmaken betreft tot de Top 10 van Nederland.”

Gids

Van oudsher wordt het restaurant veelvuldig bezocht door touringcargezelschappen. Bart: „Ze komen om te lunchen of te dineren Desgewenst verzorgen we een excursie door de omgeving. Ik ben dan als het even kan de gids, maar mijn schoonvader neemt deze rol ook geregeld voor zijn rekening.” Opvallend is het grote aantal Belgische gasten. „Ze hebben het Maasduinengebied ontdekt met zijn bossen, hei en natuurlijk de Maas. Bovendien kennen zij eenzelfde soort bourgondische gemoedelijkheid als wij in Limburg.”

Eettafel

Behalve de familie telt de onderneming vijftien voornamelijk parttime werknemers. Tiny, de echtgenote van Antoon, verzorgt diverse ochtenden het ontbijt voor de hotelgasten, terwijl Mieke, de vrouw van Bart, zich vooral met de administratie bezighoudt. Toeristen, passanten en zakelijke gasten vormen niet de enige doelgroep. Ook is er aanloop door de inwoners van het dorp. Bart: „Zo houden we tweemaal per maand een eettafel voor een kleine dertig senioren.”

Vierde generatie

De zomer is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Dat betekent echter geen vakantie voor de familie Van den Hombergh. „Iedere dag is anders in de horeca. Dat maakt ons vak zo boeiend,” zegt Bart om er tenslotte aan toe te voegen dat de vierde generatie eraan zit te komen…

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen