Kinderarts ook in beroep schuldig bevonden aan dood Dean Weerts (10)

Print
Kinderarts ook in beroep schuldig bevonden aan dood Dean Weerts (10)
Born -

De 62-jarige kinderarts Magda S. is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan de dood van Dean Weerts (10) uit Born. Ze heeft een boete van 2500 euro gekregen, dezelfde straf die de rechtbank in Maastricht haar in eerste aanleg oplegde.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch is zij ‘aanmerkelijk nalatig’ geweest, omdat ze geen scan heeft laten maken terwijl de jongen al dagen met ondraaglijke hoofdpijn-aanvallen in het Sittardse ziekenhuis lag . Ook heeft ze verzuimd overleg te voeren met collega’s. Dean Weerts overleed in mei 2013 aan de gevolgen van een massieve hersenbloeding, terwijl S. bleef uitgaan van de diagnose migraine.

Lees ook: Kinderarts Magda S. schuldig aan dood 10-jarige

Belang patiënt

Het hof realiseert zich dat de kans bestaat dat artsen zich „door de vrees voor strafrechtelijke vervolging niet meer vrij voelen te doen wat zij in het belang van hun patiënt achten”. Maar in dit geval is strafrechtelijke bemoeienis met medisch handelen gerechtvaardigd, vindt het hof. „In deze zaak gaat het nalatig handelen gedurende een relatief lange periode, waarbij er allerlei signalen waren die vroegen een actievere opstelling van de arts.”

Anders dan het Openbaar Ministerie vindt het hof niet dat dit ‘grove schuld’ oplevert. Evenmin is er in de ogen van het hof geen sprake van onachtzaamheid. „Uit het dossier blijkt dat verdachte wel de hele middag op de afdeling aanwezig is geweest en dat ook getuigen hebben verklaard dat ze meerdere malen bij het slachtoffer is geweest en hem meerdere malen zelf heeft onderzocht.”

Lees ook: ‘Tijdig ingrijpen had Dean (10) kunnen redden’

De advocaat-generaal had een voorwaardelijke celstraf geëist en een boete van 5.000 euro. Een voorwaardelijke celstraf acht het hof niet op zijn plaats, omdat „er geen aanwijzingen zijn dat verdachte een verkeerde inschatting zoals zij heeft gemaakt in onderhavige zaak nogmaals zal maken.” Bovendien heeft de strafzaak ook diep ingegrepen in het leven van de verdachte, die mede naar aanleiding daarvan naar het buitenland is verhuisd: S. woont en werkt nu in Paramaribo.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen