Woningcorporatie Reuver niet langer onder curatele

Print
Woningcorporatie Reuver niet langer onder curatele

Directeur Ton Mans (in blauw pak) en de rest van het personeel vieren dat WoonGoed niet langer onder curatele staat. Afbeelding: Agneta Martens

Reuver -

WoonGoed 2-Duizend in Reuver staat niet langer onder curatele. Aanleiding waren ernstige, organisatorische problemen, die leidden tot een angstcultuur en het voortbestaan bedreigden.

De woningcorporatie, die vijfduizend huurwoningen in Midden-Limburg heeft, stond als enige in de provincie onder verscherpt toezicht van twee ‘waakhonden’: de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Voortvarend

De Aw spreekt haar waardering uit over de voortvarende wijze waarop binnen een jaar tijd orde op zaken is gesteld. Dat gebeurde onder leiding van interim-directeur Ton Mans. Enige zorg van de toezichthouders was dat de corporatie geen goede opvolger voor Mans en andere, ingehuurde topmanagers zou vinden.

WoonGoed heeft ze kunnen overtuigen dat dat gebeurt, vertelt Mans (67). Vijf van de zes functies, waaronder die van directeur-bestuurder, zijn ingevuld. Hij wil nog geen namen noemen omdat de contracten nog niet getekend zijn. De nieuwe directeur treedt aan als Mans vertrekt: op 1 oktober. De nieuwkomers zijn geselecteerd op ‘mensgericht’ leidinggeven en getest op werken in een team.

Ziekmakend

WoonGoed was in het verleden veranderd in een „ziekmakende organisatie”, waar managers in twee kampen verdeeld waren, werknemers werden gekleineerd en vernederd. Het ziekteverzuim liep op naar 25 procent. De corporatie stond er zo slecht voor dat overname lange tijd de enige optie leek.

Dat scenario is afgewend door met een bezem door de organisatie te gaan. Bestuur, managementteam, raad van commissarissen en ondernemingsraad werden (bijna) geheel vernieuwd. De aanpak had „wonderlijk genoeg” al binnen een jaar effect, zegt Mans. Het toezicht is beëindigd, het ziekteverzuimd is gedaald naar 9 procent en de motivatiescore is 8,3, waar het gemiddelde in Nederland 7,4 is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen