Voorstel hoogwater: verplaats huizen Baarlo en goede schaderegeling Thorn/Wessem

Print
Voorstel hoogwater: verplaats huizen Baarlo en goede schaderegeling Thorn/Wessem

De ‘hoogwaterloods’ in Horst, waar materiaal klaar ligt om overstromingen te voorkomen. Afbeelding: De Limburger

Well / Arcen / Baarlo / Hout-Blerick / Thorn / Wessem -

Als het aan het Waterschap Limburg ligt, worden twaalf tot achttien huizen tussen Baarlo en Hout-Blerick naar hoger gelegen gebied buiten de dijken verplaatst. Tussen Thorn en Wessem ziet het schap geen draagvlak voor de aanleg van een 250 hectare groot overstromingsgebied.

Dat blijkt uit het eindvoorstel dat het schap donderdagmiddag heeft overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat). Het ministerie wil dat Limburg dijken verlegt om de rivier meer ruimte te geven bij hoogwater. Op die manier wordt water tijdelijk opgevangen, en worden problemen verder stroomafwaarts in Brabant en de Randstad voorkomen. In Limburg zijn vier locaties in beeld voor zo’n dijkverlegging: Well, Arcen, Baarlo/Hout-Blerick en Thorn/Wessem. In reeksen van informatiebijeenkomsten zijn veel plannen de voorbije jaren al met omwonenden besproken.

Thorn en Wessem

Uiteindelijk moet de minister de knoop doorhakken op basis van het advies van het Waterschap. Dat kwam donderdag met enkele opmerkelijke voorstellen. Zo concludeert het schap dat er geen draagvlak te vinden is voor het enorme retentiebekken dat tussen Thorn en Wessem moet komen. Dit bekken is zeer effectief - het zorgt tot in de Biesbosch tot waterstanddaling - en dus is de kans aanzienlijk dat de minister ondanks de weerstand toch besluit tot aanleg. Als dat gebeurt, moet er volgens het schap een goede schaderegeling komen voor de twintig woningen en zes bedrijven in het gebied als daar ooit werkelijk water wordt binnengelaten.

Baarlo en Hout-Blerick

Tussen Baarlo en Hout-Blerick wil het schap de dijk minder verplaatsen dan oorspronkelijk was bedacht. Het kasteel en bedrijven komen als het aan het schap ligt nog achter de dijk te liggen, maar 28 huizen blijven achter in een gebied dat bij hoogwater overstroomt. Volgens het schap hebben de bewoners zelf voorgesteld om de laagst gelegen huizen te verplaatsen naar hogere delen binnen dit overstromingsgebied. De huizen die al op die delen staan, kunnen blijven. Het schap ziet dat wel zitten.

Arcen

Bij Arcen stelt het waterschap voor om de nieuwe dijk vlak langs het dorp te leggen, rond de brouwerij te trekken en vervolgens ten noorden van het dorp langs de Maasstraat verder te laten lopen. De brouwerij blijft zo ook tijdens hoogwater bereikbaar en droog. Mocht de minister meer ruimte voor water willen, dan zou ook het gebied ten oosten van de Maasstraat geschikt zijn om te laten overstromen, denkt het schap.

Well

In Well kiest het schap voor de aanleg van twee dijken om de bebouwing langs de Maas heen. Bij hoogwater kan de oude Maasarm die achter het dorp ligt dan vollopen en meestromen met de rest van de rivier. De inwoners van de kernen direct aan de Maas krijgen dan de keuze: tijdig evacueren, of achter de dijk wachten tot het water weer zakt. Het plan is de nadrukkelijke wens van de gemeente die de link met de rivier weer wil versterken, stelt het waterschap.

Het waterschap hoopt dat de minister dit najaar knopen doorhakt, zodat er duidelijkheid komt. Pas als dat is gebeurd, kan het schap precies invullen hoe de dijken er uit komen te zien en waar ze precies gelegd worden. Voor de plannen is zestig miljoen euro beschikbaar, naast het half miljard dat wordt gebruikt om alle dijken in Limburg te verhogen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen