Uit de oude doos: Dorpscafé ‘biej Betje’ in Haelen

Print
Uit de oude doos: Dorpscafé ‘biej Betje’ in Haelen

Dorpscafé ‘biej Betje’ in Haelen. Afbeelding: Archief Studiegroep Leudal

Haelen -

In samenwerking met de heemkundeverenigingen uit Leudal publiceert VIA Limburg regelmatig een foto uit de oude doos van Leudal. Dit keer een foto uit de oude doos van Studiegroep Leudal die er tevens een stukje tekst bij schreef.

In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er in Haelen vijftien dorpscafés te vinden, waarvan er alleen al op ‘de Statie’ vijf waren. Vlakbij de kerk in Haelen lag een van de bekendste uitspanningen, die wijd en zijd bekend stond als ‘biej Betje’. Oudere Haelenaren gebruiken deze naam nog steeds, alhoewel het later vooral bekend werd als ‘de Valk’. In 1937 verkochten timmerman Piet Wijnen en zijn vrouw Betje Tulkens hun huis annex café op Overhaelen en verhuisden naar een woonhuis, vlakbij de kerk in het dorp. Moeder Betje runde het café op Overhaelen, dat -zoals in veel huizen destijds- in een aparte kamer was ingericht. In het oude pand in het dorp, dat al op een kadasterkaart van 1840 te vinden is, was geen café. Moeder Betje ging alleen akkoord met verhuizing onder voorwaarde, dat ze ook daar ‘een kamer’ kreeg, die als café diende. In 1948 stierf Piet Wijnen en toen namen dochter Betje en schoonzoon Thei Beurskens het café over. Oma Betje ofwel ‘de aoj Bet’ bleef er wonen. Na de vroege dood van Thei Beurskens in 1951 zette zijn vrouw de zaak alleen voort, waarbij zij later werd geassisteerd door dochter Betsie. In 1966 werd het oude pand afgebroken en een geheel nieuw gebouwd. Samen met haar man Pierre van der Asdonk nam Betsie de zaak in 1973 over onder de naam ‘de Valk’. Door de ligging vlakbij de kerk was het een ideale plek voor het kaarten na de hoogmis, voor bruiloften en voor koffietafels na een begrafenis. Naast zaal Wijnen (later Geelen), destijds gerund door haar broer Cornel, was ‘Betje’ een van de best beklante cafés van het dorp. Om gezondheidsredenen moesten Betsie en Pierre in 1980 stoppen met hun bedrijf. Naderhand zijn er diverse exploitanten geweest, waarvan Theo van Gasteren de bekendste was. Momenteel is er een Grieks restaurant in gevestigd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen