Leerling mag beelden van docent in de klas niet via internet delen

Print
Leerling mag beelden van docent in de klas niet via internet delen

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Leerlingen mogen niet zomaar beelden delen, bijvoorbeeld via internet, waarop een docent te herkennen is. Ook is het niet toegestaan om in het geheim filmpjes te maken van een les of beeldmateriaal te verspreiden dat bedreigend of beledigend is voor de leraar.

,,Het ongevraagd maken (en verspreiden) van filmpjes tijdens de les is onwenselijk en kan incidenten veroorzaken”, schrijven onderwijsministers Van Engelshoven en Slob donderdag aan de Tweede Kamer. Ze brachten op verzoek van Kamerleden in kaart of en in welke gevallen het maken en delen van fragmenten van lessen en uitspraken van docenten toelaatbaar is.

Treiteren en bedreigen

De laatste jaren verschijnen via internetplatforms regelmatig filmpjes van leraren die boos worden in de les, een leerling aanpakken of getreiterd en bedreigd worden door kinderen. Vooral de parlementariërs Westerveld (GroenLinks) en Van den Hul (PvdA) maken zich hier zorgen over.

De regels zijn dus eens op een rijtje gezet. Het belangrijkste uitgangspunt: een leerling mag niet zonder toestemming overal beelden verspreiden van een leraar in de les. Het gaat hier namelijk om een persoonsgegeven, aangezien de identiteit van de docent zonder veel moeite kan worden vastgesteld. En persoonsgegevens zijn beschermd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Er is een uitzondering: de privacywetgeving is niet van toepassing wanneer een filmpje is bedoeld voor privédoelen. Als de leerling beelden maakt en die in zeer beperkte kring deelt waar ze ook blijven, bijvoorbeeld binnen een besloten Whatsapp-groep, dan kan dat. Zodra het materiaal echter op internet belandt of gevonden kan worden via een zoekmachine, is dat verboden.

Geheim filmen illegaal

Natuurlijk is het sowieso wettelijk illegaal om in het geheim filmpjes te maken van een docent of mede-leerlingen in de les. Ook als sprake is van bedreiging, smaad of laster kan aangifte worden gedaan bij de politie. En kan de provider of host dan worden verzocht het materiaal te verwijderen.

De ministers stellen dat het goed zou zijn als scholen in de lessen en in bijvoorbeeld een schoolplan of leerlingenstatuut de regels melden. ,,Ze kunnen duidelijk maken wat binnen de school de grenzen zijn, maar ook wat juridisch gezien de consequenties kunnen zijn als leerlingen dergelijke strafbare feiten plegen.”

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld reageert: ,,Mooi dat de ministers op een rij hebben gezet wat wel en niet is toegestaan. Ik ben er ook helemaal voor dat dit in het schoolplan en leerlingenstatuut wordt opgeschreven. Nu is er nog te vaak onduidelijkheid over bij zowel leerlingen als leraren.”