Excursie

Struinen langs Niers en Genneperhuis

Print
Struinen langs Niers en Genneperhuis

Een overzicht van de kroonwerken bij het Genneperhuis. Rechtsboven aan de Maas de ruïne.

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

De KNNV, de Vereniging Voor Veldbiologie, houdt op dinsdag 23 juli een excursie door de Maaskemp bij Gennep. Het thema van de tocht waarbij deelnemers struinen langs het Genneperhuis en rivier de Niers is ‘landschap en historie’.

In de delta van de rivieren de Maas en de Niers werd in de middeleeuwen de burcht het Genneperhuis gebouwd. Het bouwwerk werd beschouwd als de Poort van Holland. In de Tachtigjarige Oorlog wisselde de burcht, waar in de elfde eeuw Norbert van Gennep geboren werd, verscheidene keren tussen de Staatse en Spaanse troepen. Lange tijd bood het kasteel onderdak aan de Heren van Gennep. In 1442 werd het uiteindelijk verkocht aan de Hertog van Kleef. Tijdens de Nederlandse Opstand in de zestiende en de zeventiende eeuw kende het kasteel diverse bezetters zoals de Spanjaarden, Fransen en de Staatsen. De Franse troepen nemen in 1672 en tijdens de Spaanse Successieoorlog bezit van het kasteel. De laatste bezetting betekent ook het einde. In 1710 verwoesten de Fransen de burcht. Het vrijgekomen steen wordt gebruikt voor huizenbouw in de stad Gennep en ter versterking van de Maasoevers. In het begin van de 21 eeuw zijn de kroonwerken rond het Genneperhuis hersteld. Ook zijn de contouren van de verwoeste burcht zichtbaar gemaakt. De excursie duurt dinsdag 23 juli van 10.00 tot 13.00 uur. De gratis struintocht begint aan de Bloemenstraat 8, in Milsbeek. Voor informatie bel excursieleider Jan Nillesen (0485 574780).

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen