Leerlingen met een goed idee kunnen 25.000 euro krijgen

Print
Leerlingen met een goed idee kunnen 25.000 euro krijgen

De gemeente Weert geeft geld voor goede ideeën van leerlingen. Op de foto scholieren uit Brabant die meedoen aan een viswedstrijd. Afbeelding: Marcel Otterspeer

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Docenten en leerlingen van alle Weerter scholen die een goed idee hebben, kunnen van de gemeente subsidie krijgen. Tot wel 25.000 euro per plan.

„We willen meer doen dan alleen maar zorgen voor goede schoolgebouwen en het voorkomen van schooluitval”, zegt verantwoordelijk wethouder Geert Gabriëls. Het gaat dan om ideeën van een docent of van leerlingen, die bijvoorbeeld een optreden willen verzorgen, maar geen geld hebben om zoiets te betalen. Het kan ook gaan om een idee van de leerlingenraad van een school bijvoorbeeld, die bekende mensen wil uitnodigen, zoals André Kuipers, Mark Rutte of bekende vloggers of bloggers.

Schaken

Mede-initiatiefnemer Marie-Michèle Stokbroeks van D66 heeft meer voorbeelden: „Stel je voor dat een paar schaakliefhebbers een competitie of toernooi willen opzetten voor leerlingen van alle Weerter scholen? Of een debatwedstrijd? Mogelijk zijn er leerlingen die iets willen doen met koken. Misschien wel voor mensen in de wijk. Of een toneelstuk willen maken. Het gaat er vooral om dat dit soort experimenten wordt beloond, zonder dat je 100 formulieren moet invullen”, zegt Stokbroeks. Ook ouders of leraren met plannen die geld kosten, kunnen aankloppen. Ook onderzoeken naar de komst van tienerscholen kunnen gefinancierd worden. „Het gaat uiteraard niet om een dagje naar de Efteling.” De gemeente zou het helemaal mooi vinden als leerlingen iets kunnen bedenken waar ook andere scholen een rol in kunnen spelen, of waar een wijk of buurt iets in kan betekenen.

Subsidie

Het geldpotje is er voor drie jaar, vanaf 2020. De gemeente wil aan dit soort experimenten elk jaar 125.000 euro besteden. Voor 2020 komt daar vanwege een provinciale subsidie nog eens 50.000 euro bij. Oók gaat er vanaf die tijd nog eens jaarlijks 125.000 euro naar maatschappelijke stages om scholen, bedrijven, overheid en instellingen beter op elkaar te laten aansluiten. De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren, maar er is al geld voor gereserveerd in de begroting.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen