NS gaat treinstations met drones inspecteren

Print
NS gaat treinstations met drones inspecteren

Eén van de nieuwe drones die NS gebruikt voor inspectie van stations en gebouwen. Afbeelding: NS

Naast bestuurders van treinen heeft NS nu ook zijn eerste dronepiloten in dienst. De spoorwegen hopen zo treinstations, perrons, bruggen, kantoren en de vele eigen grond veel goedkoper te kunnen inspecteren.

De Nederlandse Spoorwegen hebben honderden objecten in bezit of beheer: van treinstations tot loodsen, parkeergarages, kantoren en bruggen. Allemaal moeten die jaarlijks geïnspecteerd worden op schade en slijtage. Tot nu toe moest NS daar steigers voor plaatsen of hoogwerkers gebruiken.

Dronepiloot

Met drones kan dat veel sneller en goedkoper. Het idee om de kleine helikopters te gebruiken komt van NS-medewerker Remco Bunder, die nu samen met collega Sepp Schetters de eerste dronepiloot bij NS is. Zijn suggestie werd direct omarmd door de spoorwegen, afgelopen tijd zijn de eerste testvluchten gemaakt. Daaronder een inspectie van de stations hal van Utrecht CS, ook werd een drone in de tientallen meters lange kruipruimte onder de vlakbij gelegen Moreelse brug - de loopbrug over het Utrechtse spoor - gestuurd. Het resultaat was dat roestvorming in de brug werd opgemerkt.

NS gaat treinstations met drones inspecteren
Beelden vanuit de NS-drone binnen in de stationshal van Utrecht . Foto: NS

Minder overlast

De testen blijken succesvol. ,,Drones hebben als voordeel dat we niet op hoogte hoeven te werken en daardoor veiliger ons werk kunnen doen”, zegt dronepiloot Schetters. ,,Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.” Collega Bunder: ,,Ik zag hoe tijdrovend inspecties zijn, met afzettingen die de reiziger in de weg staan. Ik dacht: dat kan slimmer.”

Voorlopig mogen de drones alleen nog binnen gebruikt worden. Momenteel is er echter Europese wetgeving in de maak die vliegen in stedelijke omgeving toestaat. NS hoopt dat stations en perronkappen ook van buiten met drones geïnspecteerd worden.

NS gaat treinstations met drones inspecteren
Sep Schetters en Remco Bunder, de eerste dronepiloten van de Nederlandse Spoorwegen. Foto: NS

Al met al zijn de spoorwegen zeer enthousiast over de inzet van drones. ,,Naast minder overlast voor reizigers, leidt de inzet van drones tot lagere kosten en zorgt dit ervoor dat het de inspecties sneller zijn afgerond”, stelt NS.

Privacy gewaarborgd

De spoorwegen beklemtonen zich aan alle geldende privacyregels, zoals de AVG, te houden. Er zijn goede afspraken gemaakt, dronepiloten Bunder en Schetters hebben vervolgens speciale instructies gekregen. ,,We verkennen vooraf het terrein, zetten het vlieggebied af en geven met borden aan dat er opnames gemaakt worden. Mocht tijdens het vliegen blijken dat er toch personen op de opnames staan, dan worden deze opnames gewist of de personen geblurd. De beelden worden daarna opgeslagen in een goed beveiligde omgeving.”