Herdenking oorlogsramp Naaischool Rumpen

Print
Herdenking oorlogsramp Naaischool Rumpen

Op een zuil, met de namen van de omgekomen meisjes, staat een Phoenix of feniks. In de mythologie is de feniks een goddelijke vogel. Afbeelding: Peter Kleuters

Brunssum / Schinveld -

„21 juli 1944 omstreeks 11 uur.... Weer ronkten, evenals dagen tevoren, de zware machines door de lucht. Weer dreigde de dood.’’

Zo begint het gedachtenisprentje dat toentertijd werd gemaakt nadat de naaischool aan de Prins Hendriklaan in Brunssum werd getroffen door een brandbom. Zeven meisjes (leerlingen) kwamen daarbij om. Anderen konden ontsnappen door uit een raam te springen.

Bij deze ramp lieten de volgende meisjes uit Brunssum en Schinveld het leven: Nelly Stolk, Annie v.d. Brand, Gerda Jansen, Christien Cox, Mientje Tilmans, Sientje Timmers en Bertien Vliegen. Op het kerkhof van Rumpen werd enige jaren later een monument geplaatst om deze ramp te gedenken. Het ontwerp van dit monument is van M. Helwig-Blaauw. Nu 75 jaar na de ramp vindt op zaterdag 20 juli om 16 uur een herdenking plaats bij dit monument op het kerkhof naast de Sint Vincentius à Paulokerk.

Het monument op de zuil toont een zwartgeblakerde feniks in een brandend nest met vuurrode vlammen met daaronder de 7 kruisjes en daar weer onder de namen van de omgekomen meisjes. Ook na 75 jaar leven zij op die manier voort.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen