Wielerhistorie Baarlo gebundeld in twee boeken

Print
Wielerhistorie Baarlo gebundeld in twee boeken

Een foto uit de oude doos van leden van Wielerclub Neer, de voorloper van TWC Olympia. Afbeelding: TWC Olympia

Baarlo -

Baarlo kent een rijke wielerhistorie. Toer- en Wielerclub Olympia maakt daar deel van uit. Voorzitter Felix ‘Fiel’ Lamber (68) besloot de zestigjarige geschiedenis van de wielerclub -en bij uitbreiding de wielerhistorie van Baarlo en omgeving- vorm te geven in twee boeken.

Op maandag 15 juli worden de naslagwerken ten doop gehouden tijdens het L1-wielerprogramma ‘Tour de L1mbourg’, dat die dag neerstrijkt in Baarlo. „Een uitgelezen mogelijkheid om deze twee boeken te presenteren”, aldus Fiel Lamber, zelf 50 jaar lid van de club. Het aanstaande jubileum was voor hem aanleiding om iets ‘speciaals’ te doen. Er lag een berg historische foto’s en in eerste instantie werd gedacht aan een fotoboek. Een winter lang besteedde Lamber aan het bij elkaar zoeken van bijbehorende informatie. Eén boek werden er twee. „Het ene boek gaat over de geschiedenis van de vereniging en is gelardeerd met anekdotes over de club en haar leden, inclusief een uitgebreide uitslagenlijst door de jaren heen.” Dat boek wordt geschonken aan alle leden en is verder niet te koop. Het boek over de 70-jarige wielerhistorie van Baarlo en omstreken komt wél in de winkel te liggen. „Hierin staat veel informatie over onder meer de vele wielerrondes die plaatsvonden in alle dorpen van Peel en Maas en de populariteit van alle soorten fietssporten in de regio. Het zou jammer zijn als die historie in de plooien van de tijd verdwijnt. Overigens waren deze boeken niet mogelijk geweest zonder de steun van wielerarchivaris Wiel Kuntzelaers.”

Toppers

Fiel -vanaf zijn dertiende actief als wielrenner- en Bart Hanssen -ruim dertig jaar trainer bij TWC Olympia- kunnen zich de hoogtijdagen nog goed herinneren. „Baarlo was een tijd lang het Mekka van Limburg in het mountainbiken en veldrijden”, aldus Bart. Toppers die de geschiedenis van de vereniging kleurden, waren onder meer Henk Smits, Leon Crienen, Sjef Klerken. „En bijna elk dorp had een wielerronde in die tijd”, vult Fiel aan. „Ik heb prachtige foto’s gevonden uit allerlei dorpen waar de fietsers nog met lange broeken hun wedstrijden reden. En oud-prof Peter Winnen begon met wedstrijden rijden als lid van onze club.” Bart vertelt dat het niveau hoog lag bij TWC Olympia. „Vanaf 1986 hielden we trainingen voor veldrijden en mountainbiken. Ook in de winter trainden we door. Daarmee waren we in Limburg uniek. Zo heeft onder meer Olympisch kampioen Bart Brentjens bij ons getraind. We waren toen echt op de wedstrijden gericht en we hadden een forse jeugdafdeling.“ TWC Olympia werd in 1969 opgericht. De vereniging komt voort uit Wielerclub Neer, die al tien jaar bestond. Fiel werd meteen bestuurslid en 15 jaar later voorzitter. Hij maakte mee hoe de vereniging transformeerde van een club voor wedstrijdwielrenners naar een toerclub. Het mountainbiken is later afgesplitst tot MTB Baarlo dat vorig jaar opging in Cycling Team Limburg. Fietsende jeugd wordt inmiddels doorverwezen naar andere wielerclubs en de aandacht is bij TWC Olympia tegenwoordig op breedtesport gericht. „Steeds minder wielrenners wilden prestatief fietsen. We hebben daarop besloten als toer- en wielerclub verder te gaan”, vertelt Fiel. „Voor jongeren betekent prestatief wielrennen een opoffering in tijd en geld. Vaak beginnen ze ook te jong en wordt de fiets aan de wilgen gehangen tijdens de puberteit. Bovendien heeft niet elke jonge wielrenner zulke toegewijde ouders als Tour-revelatie Mike Teunissen, die hun zoon overal naartoe vergezelden.” De vergrijzing laat ook bij TWC Olympia haar sporen na. “Het jongste lid is 34, het oudste 81. In totaal tellen we nog 45 leden.”

Op verschillende dagen in de week fietsen de leden nu samen hun rondjes. Ook zijn er wekelijkse baanwedstrijden op de thuisbasis Wieleromgeving Herungerberg in Venlo. De leden van Olympia zijn de laatste jaren druk met de organisatie van verschillende evenementen zoals de MTB streetrace, recreatieve toertochten en de Wintercompetitie Toma Cycles Cup. Vanwege het clubjubileum en de viering van 800 jaar Baarlo wordt in oktober een wielerevenement gehouden in de kom van Baarlo. Onderdeel daarvan zijn het Limburgs kampioenschap veldrijden en een MTB Night-ride in en rondom dorpspark het Kempke. „De liefde voor de fiets blijft”, zo besluit Fiel Lamber.

Het boek bestellen kan via de website.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen