Lezing over engelenprentjes in Museum van de Vrouw

Print
Lezing over engelenprentjes in Museum van de Vrouw

Engelenprentjes in het Museum van de Vrouw. Afbeelding: Museum van de Vrouw

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Kitty Jansen-Rompen verzorgt in het Museum van de Vrouw, aan de Plats in Echt, een lezing engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg. De lezing vindt plaats op woensdag 14 augustus, aanvang 19.30 uur.

Kitty Jansen-Rompen schetst een beeld van het Limburgse (volks)geloof en de bijbehorende praktijken vanaf de oorsprong en vooral van de periode 1850-1980.

Ruim een jaar geleden werd Kitty benaderd door Frans Pluijmaekers, verzamelaar van devotieprentjes. Hij stelde de vraag of ze hem wilde helpen met een vierde boek over zijn verzameling. Om precies te zijn of zij de prentjes met afbeeldingen van engelen wilde bestuderen en selecteren. Een hele uitdaging met een collectie van ruim zevenhonderdduizend afbeeldingen.

“Op de bestudeerde devotieprentjes komen verschillende soorten engelen voor met elk een eigen functie. Het was voor mij vooral interessant om te kijken welke en hoe deze engelen worden afgebeeld, de rol die zij spelen in het katholieke geloof en wat de boodschap van het prentje is.” aldus Kitty. Tevens is medio augustus ook een selectie devotieprentjes te zien zijn in een mini-expostie. Reserveren voor de lezing kan via e-mail info@museumvandevrouw.nl

Zaal opent om 19.15 uur, entree €5,-.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen