21.000 digitale bidprentjes in uitgave De Moennik

Print
21.000 digitale bidprentjes in uitgave De Moennik

Het bidprentje van Francisca Spoormakers. Afbeelding: Archief Heemkundevereniging Helden

Helden -

Vrijwilligers van Heemkundevereniging Helden zijn erin geslaagd om meer dan 21.000 bidprentjes uit de verzameling van de vereniging op de website te plaatsen. In het onlangs verschenen tijdschrift De Moennik (nummer 66) wordt aandacht besteed aan deze monsterklus.

De bidprentjes vormen een onmisbare hulp bij stamboomonderzoek. Via www.moennik.nl/collecties kunnen de prentjes op achternaam opgezocht en gedownload worden. Ook het artikel over de invoering van de burgerlijke stand in de gemeente Helden is daarbij interessant voor stamboomonderzoekers. Het bijhouden van doop-, huwelijk- en overlijdensregisters is een initiatief van de pastoor omstreeks 1630. De Franse revolutie zorgt er 170 jaar later voor dat die gegevens ook door de gemeente vastgelegd moeten worden. In het tijdschrift is verder aandacht over Cas Schaareman uit Helden. Door zijn houding en verzet in de jaren 1942-1945 werd hij in 1952 in Oost-Indië onderscheiden met de verzetsster Oost-Azië. Hoewel de onderscheiding weinig bekendheid geniet, staat deze symbool voor moed en doorzettingsvermogen, onder andere in het Japans krijgsgevangenkamp. Daarnaast ontvangt hij ook nog het Verzetsherdenkingskruis en de Gouden Eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Deze twee onderwerpen zijn slechts een greep uit de totale inhoud van de 66ste uitgave van De Moennik. De volledige inhoudsopgave is terug te vinden op www.moennik.nl/tijdschrift. Wie lid wordt van de Heemkundevereniging Helden krijgt het tijdschrift drie keer per jaar automatisch in de bus. Aanmelden kan via admin@moennik.nl. Losse nummers zijn voor € 5,75 onder andere verkrijgbaar bij het streekmuseum in Helden-Dorp en het Toeristisch Informatie Huis / VVV in Panningen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen