Rechter moet oordelen over vergunning voor Roermondse koffie- en wijnbar

Print
Rechter moet oordelen over vergunning voor Roermondse koffie- en wijnbar

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Heeft de gemeente eind 2017 terecht een omgevingsvergunning verleend aan koffie- en wijnbar Caffè e Vino in Roermond? Over die kwestie boog de bestuursrechter in Roermond zich donderdag.

Omwonenden hadden bezwaar ingediend tegen de vergunningverlening door de gemeente Roermond. Vraag waar de rechter zich over moet buigen is of de aanvraag voor de horecazaak aan de Sint Christoffelstraat aan alle eisen voldeed. De rechter moet ook beoordelen of de gemeente voldoende heeft onderbouwd dat ze van het bestemmingsplan is afgeweken om de bar toe te staan.

Klachten

Bij de behandeling van de zaak donderdagochtend bleek dat sinds de vergunningverlening de twee omwonenden die de zaak aanhangig hebben gemaakt veel klachten hebben. Zo ondervinden zij naar eigen zeggen geluids- en geuroverlast en volgens hen gaat het ook niet meer om een horecazaak waarbij hapjes ondergeschikt zijn aan de koffie en wijn die er wordt geschonken, maar om een restaurant. Die klachten worden echter behandeld in een afzonderlijk handhavingstraject en maakten geen deel uit van de vergunningverlening waar de rechter nu een oordeel over moet vellen.

Ouderen

Volgens de omwonenden had er bij het wel of niet afgeven van de vergunning rekening gehouden moeten worden met het feit dat de bar grenst aan een appartementencomplex waar veel ouderen wonen. De gemeente stelt dat dat niet meer hoefde te gebeuren omdat daar bij het maken van het bestemmingsplan al naar was gekeken. En in dat bestemmingsplan wordt met de mogelijkheid van een horecazaak rekening gehouden. Wat het geluid betreft stelt de gemeente dat de berekeningen aan de voorkant tot de conclusie leidden dat binnen de normen zou worden gebleven.

Op de vraag van de rechter of de omwonenden nog een keer met de gemeente en de, inmiddels nieuwe, eigenaar om tafel willen om de klachten die er zijn uit de wereld te helpen werd niet afwijzend gereageerd. Toch wilden alle partijen eerst een uitspraak van de rechtbank over de vergunning. Die volgt over zes weken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen