Pilot kan Horster bedrijventerrein Hoogveld ‘waterproof’ maken

Print
Pilot kan Horster bedrijventerrein Hoogveld ‘waterproof’ maken

Horst aan de Maas wil zo veel mogelijk hemelwater afkoppelen. Afbeelding: ANP

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De Horster wethouder Eric Beurskens wil bedrijventerrein Hoogveld ‘waterproof’ maken. Het is een pilot. Liefst wil Beurskens alle daken in Horst aan de Maas afkoppelen van het riool, zodat er bij stortbuien geen woningen, bedrijven en straten onder water lopen.

Uit de regionale klimaatstresstest, waaraan Horst aan de Maas heeft deelgenomen, blijkt dat 101 woningen, bedrijfspanden en andere objecten in deze gemeente te maken krijgen met wateroverlast bij een fikse hoosbui. Beurskens: „Denk daarbij aan de bui die in 2016 over Boxmeer is getrokken. Als zo’n bui over Horst aan de Maas trekt, lopen onder meer het gebied rondom het Gasthoês en de wijk Stukbeemden grote risico’s. Op beide plekken nemen we nu maatregelen. Ons doel is dat er ook bij hevige buien in de toekomst geen woonhuizen onder water lopen en dat alle straten toegankelijk blijven voor de hulpdiensten.”

Ondernemers

Ook ondernemers op bedrijventerrein Hoogveld hebben grote kans op natte voeten als daar een hoosbui overheen trekt, zo blijkt uit de stresstest. Maar de meeste ondernemers voelen er weinig voor om hun daken af te koppelen van het riool, onder meer omdat de gemeente er nu nog maar maximaal een subsidie van 1800 euro voor verstrekt. Dat bedrag geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Voor burgers met een dak van zo’n tweehonderd vierkante meter is 1800 euro meestal voldoende. Voor bedrijven met een dakoppervlak van tweeduizend tot drieduizend vierkante meter is het volstrekt ontoereikend.

En dus komt Beurskens in augustus met een plan naar de gemeenteraad om de subsidiebedragen te verruimen. Bij groen licht kunnen burgers dan in de nabije toekomst maximaal 2700 euro subsidie ontvangen voor het afkoppelen van hemelwater, bedrijven 15.000 euro. Liefst zou Beurskens zien dat het subsidiebedrag niet aan bedrijven wordt uitgekeerd, zodat ze zelf aan de slag moeten met het afkoppelen van hemelwater.

Totaalplan

De wethouder wil ondernemers alle werk uit handen nemen. Met de subsidies die ondernemers ontvangen voor het afkoppelen van hemelwater kan de gemeente een totaalplan maken voor het hele bedrijventerrein en dat vervolgens ook tot uitvoer brengen. „Na de zomervakantie gaan we hier met de ondernemers van Hoogveld over in gesprek”, zegt Beurskens. Als de ondernemers mee willen werken aan een afkoppelplan voor het hele bedrijventerrein, verwacht Beurskens dat hij deze pilot in 2020 concreet vorm kan geven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen