Oud-wethouder en ereburger van Weert Harrie Steeghs (80) overleden

Print
Oud-wethouder en ereburger van Weert Harrie Steeghs (80) overleden

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Stramproy / Laar / Weert / Altweerterheide / Tungelroy / Swartbroek -

Oud-wethouder en ereburger van Weert Harrie Steeghs is op woensdag 10 juli op 80-jarige leeftijd overleden.

De in Weert geboren Steeghs werd in 1974 voor de eerste keer gekozen tot raadslid voor de toenmalige partij Lijst 5. Later ging die partij op in het CDA. In 1982 werd Steeghs wethouder, waarbij hij verantwoordelijk werd voor milieu, sport, gemeentewerken en -bedrijven.

Milieuprijs

Vooral op het gebied van milieu was Steeghs erg bevlogen. Het door hem uitgestippelde milieubeleid in Weert leidde in 1989 tot de toekenning van de landelijke Milieuprijs, die werd toegekend aan gemeenten die zich bijzonder inzetten voor een goed milieu. „Het ging niet alleen om die prijs, maar om de samenwerking die tot stand werd gebracht tussen milieugroepen, agrariërs en de politiek”, zei Steeghs daar later over.

Stadsontwikkeling

In 1990 werd Steeghs als wethouder onder meer verantwoordelijk voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening. Daarbij kreeg hij onder meer te maken met de ontwikkeling van plannen voor het Ursulinencomplex, het Hoge Keigebied, Molenakker en het bestemmingsplan voor de binnenstad. Hij kreeg daarbij van de politieke oppositie wel eens het verwijt niet actief genoeg te zijn. Daarover zei hij: „De ontwikkeling van een plan kan beter een paar jaar langer duren, dan dat je een plan er door jast. In een dergelijk geval zou je na vijf jaar horen zeggen: hadden ze het maar nooit gebouwd.

Steeghs was ook een fervent voorstander van woningbouw in de kerkdorpen van Weert, in de overtuiging dat de leefbaarheid in de dorpen afhankelijk was van nieuwbouw voor eigen inwoners.

Uitvaart

Na zijn afscheid als wethouder werd hij benoemd tot ereburger van Weert en kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Vanaf 2005 was hij ook nog enkele jaren voorzitter van de Molenstichting Weerterland. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Stramproy. De uitvaart vindt op zondag 14 juli om 10.00 uur plaats in crematorium Weerterland in Weert.