Teuns wint loodzware bergrit, Kruijswijk verliest tijd op favorieten

Print
Teuns wint loodzware bergrit, Kruijswijk verliest tijd op favorieten

Dylan Teuns viert de etappezege. Afbeelding: Reuters

Dylan Teuns heeft in stijl zijn eerste overwinning in de Tour de France binnengehaald. Op de flanken van de loodzware La Planche des Belles Filles sprintte de Belg van Bahrein-Merida Giulio Ciccone uit het wiel, die wel het geel pakt.

Steven Kruijswijk moest in de slotfase wat terrein prijsgeven ten opzichte van de andere favorieten.

Kruijswijk verloor 25 seconden op Geraint Thomas en staat na zes dagen zevende in het algemeen klassement, op iets meer dan een minuut van de leider. Julian Alaphilippe hield knap stand, maar slaagde er net niet in zijn gele trui te verdedigen. Hij staat nu tweede op 6 seconden.

Kopgroep

Na de start in Mulhouse was de kopgroep van de dag al snel gevormd. Deze bestond uit in totaal veertien renners, waaronder geen Nederlanders. Wel waren er liefst vijf Belgen mee, onder wie Thomas De Gendt en Tim Wellens in zijn bolletjestrui. De voorsprong van de leiders liep al gauw op naar boven de 7 minuten, ten opzichte van het peloton waarin de troepen van Quick-Step namens gele trui Alaphilippe het tempo dicteerde.

Teuns wint loodzware bergrit, Kruijswijk verliest tijd op favorieten
Alaphilippe na de finish. Foto: AFP

Bergkoning Wellens sprokkelde onderweg flink wat punten en vergrootte zo zijn voorsprong in dat klassement, maar het spektakel begon natuurlijk pas in de eindfase. Na een kort solo-avontuur werd De Gendt gegrepen en achtergelaten door landgenoten Xandro Meurisse, Wellens Teuns en Giulio Ciccone uit Italië. Die laatste twee bleven over en streden in de onverharde slotkilometer om de overwinning. De Belg had nog het meeste over en ging met zijn eerste overwinning in een grote ronde aan de haal.

Zenuwslopend

,,Dit is ongelooflijk. Ik wist dat ik vandaag een kans had, sloop mee in de ontsnapping en ben er vol voor gegaan”, zei de dolgelukkige ritwinnaar bij Sporza. ,,De laatste klim was zenuwslopend. Ciccone was de hele tijd aan het pokeren. Gelukkig zag ik hem breken in de laatste meters. Toen wist ik dat ik niet meer in het zadel mocht gaan zitten.”

,,In de Vuelta kreeg ik vorig jaar ook een kans op een ritzege, maar toen heb ik het verkloot en liet ik me verrassen door Woods”, vervolgde Teuns. „Ik ben blij dat ik het nu wel af kon maken. Toen ik net mijn ouders en mijn vriendin zag, was het erg emotioneel.”

Titelverdediger

In de achterhoede werd er ook nog even gestreden door de mannen van het klassement. Van hen deed Thomas, de titelverdediger in de Tour, de beste zaken. Ook Thibaut Pinot maakte in zijn thuisstreek een sterke indruk, terwijl Romain Bardet en Vincenzo Nibali nog meer tijd verloren dan Kruijswijk.