‘Bisdom moet verkoop of verhuur van bisschopshuis Roermond overwegen’

Print
‘Bisdom moet verkoop of verhuur van bisschopshuis Roermond overwegen’

Het bisschopshuis in Roermond. Afbeelding: John Peters

roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Wil het bisdom nog dit jaar uit de rode cijfers komen, dan zou het een gevoelig besluit moeten overwegen: verkoop of verhuur het statige bisschopshuis aan de Paredisstraat in Roermond.

Dat adviseert een interne commissie aan bisschop Harrie Smeets.

Lees ook: Bisschop Roermond moet mogelijk binnenkort verhuizen

De vijfkoppige commissie toekomst ging dit voorjaar aan de slag, nadat de toen net geïnstalleerde bisschop hun opdracht had gegeven te kijken hoe het bisdom het beste het hoofd kan bieden aan de groeiende financiële problemen. Het verwachte tekort voor 2019 is 1,3 miljoen euro.

Het bisschopshuis stamt uit 1840. In 1853 nam , de eerste bisschop van het nieuwe bisdom Roermond, er zijn intrek. Sindsdien woonden alle bisschoppen hier, nu ook Mgr. Smeets. Het huis heeft een WOZ-waarde van 1,4 miljoen euro.

Kartuizercomplex

Het bisdom bezit diverse panden in de Roermondse binnenstad. Behalve het huis aan de Paredisstraat zijn dat zes winkelpanden aan de Neerstraat en het monumentale Kartuizercomplex aan de Swalmerstraat. Hier zat ooit het grootseminarie.

Dit voorjaar al schreef De Limburger dat het bisdom zijn vastgoed wikt en weegt: wat kan worden afgestoten om de organisatie naar de toekomst toe financieel stabiel(er) te maken? Smeets’ zegsman hintte toen al op verkoop van de Neerstraatpanden; de minst historische. De commissie stelt nu dus verdere afslanking voor. Ze wijst erop dat het tekort jaarlijks met een ton groeit; vooral door dalende bijdrages uit de parochies.

Personeel

Overigens adviseert de commissie dat het niet kan blijven bij het afstoten van vastgoed, er moet ook worden gesneden in personeel. Het bisdom telt 38,5 voltijdbanen. Naast de bisschop en hulpbisschop zijn dat vooral stafleden van de vicarissen. Met hoeveel mensen het minder zou moeten, zegt de commissie niet.

Bisschop Smeets bevestigt het rapport van de commissie ontvangen te hebben, maar wil er niet inhoudelijk op ingaan. Hij gaat het ‘goed bestuderen’ en zal in september besluiten welke adviezen hij overneemt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen